Наталія Кацер-Бучковська: Україна є чинником безперебійних поставок енергії до ЄС, а відтак - фактором стабільності
четвер, 13 вересня 2018, 17:44

Роль України в регіональних енергетичних ринках полягає в тому, що вона є чинником енергетичної безпеки - безперебійних поставок енергії до Європейського Союзу, а відтак наша країна є фактором стабільності європейської економіки.

Про це заявила представник фракції "Народний фронт", голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська під час круглого столу, присвяченого енергетичній безпеці України.

"Роль України в регіональних енергетичних ринках полягає в тому, що вона є чинником енергетичної безпеки, безпеки енергопостачань до Європи. Українська газотранспортна система залишається фактором стабільного відновлення економіки ЄС після фінансової кризи 2008 року через її внесок у забезпечення енергією", - впевнена Наталія Кацер-Бучковська.

Народний депутат також зазначила, що розуміння енергетичної безпеки як невід’ємної частини єдиної "парасольки" національної безпеки України має бути покладене на мову закону. На думку Наталії Кацер-Бучковської, ключовим є також завершення реформи внутрішніх енергетичних ринків України і паралельно - створення інфраструктурних зв'язків з Європою.

"На мій погляд, це - єдине конструктивне рішення на довгострокову перспективу. Український парламент на законодавчому рівні вже ухвалив багато ініціатив для того, щоб забезпечити українських споживачів і промисловість енергетичними ресурсами, однак нам необхідно вибудовувати всю систему, яка буде максимально стійкою до енергетичних шоків, які час від часу нам намагаються організовувати", - наголосила вона.

За словами парламентарки, єдине питання, яке поки не мало належного законодавчого підґрунтя – це окреме питання забезпечення реалізації єдиної державної енергетичної політики, "щоб всі стейкхолдери розуміли, які їхні функція та роль у забезпеченні енергобезпеки країни у такі турбулентні часи".

Під час круглого столу також виступили народні депутати - члени комітетів ВР, українські експерти з питань енергетики. Крім того, до обговорення долучився високоповажний гість - пан Андрюс Кубілюс, прем’єр-міністр Литовської Республіки (1999-2000рр.; 2008-2012рр.). У заході взяли участь представники іноземного дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, зокрема Посольства Великої Британії, Посольства Фінської Республіки, Посольства Литовської Республіки, ЄБРР, групи Світового Банку та ін.

Експертне обговорення відбулося за ініціативи підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та за сприяння дослідницької компанії "Центр досліджень енергетики". 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua