Наталія Кацер-Бучковська закликає дипломатів виступити проти побудови "Північного потоку-2" задля посилення енергобезпеки
вівторок, 23 серпня 2016, 15:39

Посли України в країнах Європейського Союзу мають об’єднати дипломатичні зусилля та виступити єдиним фронтом проти побудови газопроводу в обхід нашої держави "Північного потоку-2", який Російська Федерація використовує в якості одного із засобів політичного тиску та гібридної війни проти України.

З відповідним закликом представник фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська звернулася до керівників закордонних дипломатичних установ України під час їх чергової наради, яка проходить в Києві 22-24 серпня.

Зокрема, вона звернулася до послів України в Латвії, Литві, Чехії, Болгарії, Словаччині, Молдові, Польщі та Хорватії.

"Ці країни також виступають проти побудови газопроводу "Північний потік-2", тому посли України мають об’єднати свої зусилля та виступити єдиним фронтом проти реалізації цього проекту", - заявила представник фракції "Народний фронт".

Народний депутат наголосила на тому, що Російська Федерація та певні бізнес-структури з Європи, на жаль, не відмовились остаточно від ідеї реалізації проекту "Північний потік-2", у зв’язку з чим Україні слід продовжувати активно застосовувати усі засоби дипломатії, в тому числі парламентської, для відстоювання енергетичних інтересів України у cвіті.

"Всі розуміють, що на даний момент це є абсолютно непотрібний газопровід, і його метою є виключно обхід України та інших європейських держав-транзитерів для того, щоб після 2019 року, коли закінчиться дія угоди України з "Газпромом" про транзит газу, транспортувати газ навіть економічно, недоцільним способом - через інші країни", - пояснила вона.

Як зазначила Наталія Кацер-Бучковська, представники європейських компаній, які беруть участь у проекті "Північний потік-2", кажуть про те, що "це лише бізнес", однак Україна зі свого боку "має пояснювати, що це, у першу чергу, політика, і що цей проект робить не лише Україну, але й інші країни Європи більш залежними від поставок російського газу, ставить під загрозу енергетичну безпеку всього регіону".

Кацер-Бучковська також нагадала, що до Революції Гідності Україна була на всі 100% залежна від поставок газу та ядерного палива з Росії.

"Фактично, Україна була у тісній зв’язці з Російською Федерацією, і після 2014 року нашій державі довелося повністю переглянути свою зовнішню політичну стратегію, а також стратегію енергетичної безпеки", - зазначила вона.

Парламентар при цьому відзначила успіхи України на шляху до енергетичної незалежності, перш за все, стовідсоткову диверсифікацію поставок газу з країн Євросоюзу та, відповідно, припинення закупівлі газу у Росії.

Кацер-Бучковська також звернула увагу на важливість посилення енергетичної дипломатії України в умовах збройного конфлікту з одним із ключових гравців глобального енергетичного ринку.

"Відстоювання енергетичних інтересів на міжнародній арені та посилення енергетичної безпеки України повинно здійснюватися, перш за все, шляхом активізації дипломатичних зусиль", - заявила вона. 

Крім того, представник "Народного фронту" наголосила на тому, що "з метою покращення двостороннього співробітництва з європейськими країнами та посилення енергетичних позицій України в світі потрібно поліпшувати інвестиційну привабливість національного енергетичного сектору". В цьому контексті вона відмітила ключову роль дипломатії для досягнення зазначених цілей.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua