Не купуючи російського газу, Україна збільшила доходи від його транзиту, - Віталій Сташук
п’ятниця, 29 квітня 2016, 09:08

Україна не купила цього року у Росії жодного кубометра газу, натомість завдяки зростанню транзиту російського блакитного палива Україна отримує додатковий заробіток.

Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Віталій Сташук.

Він наголосив, що такі зміни стали можливими завдяки політиці енергонезалежності Кабміну під головуванням Арсенія Яценюка.

"Коли Яценюк заявляв про наміри відмовитись від газу з РФ, скептики передрікали Україні ледь не колапс. Однак країна без перебоїв провела опалювальний сезон, промисловість теж не відчула відмови від російського газу", - зауважив представник "Народного фронту".

За словами Сташука, наслідком продуманої політики попереднього Уряду, спрямованої на енергозбереження, стала цікава, навіть парадоксальна ситуація, коли "ми за газ Росії не платимо, але вона платить нам за його транзит".

"Транзит палива з РФ до країн ЄС, Молдови та Туреччини щомісяця зростає, а це означає додаткові надходження до Державного бюджету України", - заявив народний депутат.

Так, він зауважив, що порівняно із січнем-березнем 2015-го цього року транзит російського газу українською територією зріс на 51,4%. І це при тому, що Київ вимагає в Стокгольмському арбітражі від "Газпрому" 8,2 млрд доларів компенсації за транзит російського газу у попередні роки.

"У Росії відмовляються платити "Натофгазу", однак чудово розуміють, що без України російський газ просто не дійде до європейських споживачів, оскільки всі альтернативні проекти постачання палива в обхід України було заморожено або припинено. У квітні 2014 Європарламент відмовився від "Південного потоку", а перспективи "Північного потоку-2" досі примарні. Тільки на трубах для "Турецького потоку", який так і не запрацював, РФ втратила сотні мільйонів євро", - сказав Віталій Сташук.

У результаті, на думку представника "Народного фронту", "Газпром" буде змушений збільшувати транзит територією України, адже коштів на нові проекти у російського газового монополіста просто немає.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua