Необхідно демонополізувати ринок пального, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
четвер, 28 січня 2016, 11:09

Основною причиною невідповідності цін та якості послуг на енергетичному ринку є монополізація.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт" Наталія Кацер-Бучковська в ефірі телеканалу "3S" у середу.

"Ми мали монополію на ринку газу, ми маємо монополію на ринку тепла, монополію на ринку пального. Маємо зайнятися демонополізацію всіх сегментів енергетичного ринку", - наголосила вона.

"Питанням достовірності та обґрунтованості ціни має займатися Антимонопольний комітет", - додала представник "Народного фронту".

За її словами, голова АМКУ уже заявив про підозру наявності картельної змови, і найближчим часом буде проведене відповідне розслідування.

"Досить дивно виглядають системні, дуже узгоджені й дуже запізнілі коливання цін", - зазначила Наталія Кацер-Бучковська.

В якості прикладу депутат навела зміни, які сталися на ринку природного газу після його демонополізації.

"Якщо ще рік тому, до ухвалення закону про ринок природного газу, ми платили за газ близько 530-550 доларів за тисячу кубометрів, то зараз, коли цей закон почав працювати, з урахуванням світових тенденцій на ринку природного газу, ми маємо ціну в 190-220 доларів за тисячу кубометрів. Це – гарний приклад того, як працює демонополізація, і чого ми можемо досягти, демонополізувавши ринок пального", - уточнила політик.

Другою проблемою в сегменті пального, за словами Наталії Кацер-Бучковської, є питання якості бензину. "Не завжди якість бензину відповідає його ціні", - пояснила вона.

Народний депутат закликала громадян бути більш активними та спрямовувати відповідні звернення до спілки захисту прав споживачів, наслідком яких за законодавством стануть перевірки якості пального на заправках.

Наталія Кацер-Бучковська також зауважила, що не все пальне, яке продається на українських заправках, є імпортованим.

"Яка собівартість цього бензину – ніхто не знає, яка валютна складова в його ціні – теж ніхто не знає", - додала вона.

Народний депутат заявила про необхідність збільшувати виробництво власного пального.

"Тоді можна буде говорити про зменшення залежності від валютного курсу, і ми отримаємо кращі ціні на пальне", - підсумувала Наталія Кацер-Бучковська.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua