Об'єднані громади не хочуть повертатися до старої системи, - Микола Федорук (відео)
середа, 7 грудня 2016, 12:37

На сьогоднішній день альтернативи децентралізації і розвитку місцевого самоврядування в Україні немає, але разом з новими можливостями, які отримали об’єднані територіальні громади, вони мають усвідомлювати і свою більшу відповідальність.

Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представник фракції "Народний фронт" Микола Федорук в коментарях журналістам.

Він висловив сподівання, що у четвер, 8 грудня, парламент ухвалить законопроект №4772, який дає можливість дооб’єднання громад без проведення додаткових виборів голів об’єднаних територіальних громад.

"Ми сподіваємося, що народні депутати зрозуміють, що альтернативи децентралізації і розвитку місцевого самоврядування в нас у державі немає", - наголосив Микола Федорук.

При цьому народний депутат розповів, що представники об’єднаних територіальних громад, з якими він регулярно спілкується, заявляють, що "вони ніколи не хотіли б повернутися назад".

"Вони побачили переваги, що разом з бюджетною децентралізацією з’явилося більше можливостей у реалізації тих завдань, які ставлять сьогодні люди", - підкреслив Микола Федорук.

У той же час представник фракції "Народний фронт" зауважив, що разом з новими можливостями, які отримали об’єднані територіальні громади, вони мають усвідомлювати і свою збільшену відповідальність.

"Не можна розглядати децентралізацію лише в тому плані, що збільшилися місцеві бюджети. Отримати більше грошей і не відповідати ні за що – так не буває, так може бути лише у казках. Якщо передається більше повноважень і фінансів, то передається і більше відповідальності. Це треба розуміти", - наголосив народний депутат.

Так, наприклад, Микола Федорук вважає, що утримання комунальних закладів має здійснюватися за рахунок місцевих бюджетів, оскільки у такому разі місцеві органи влади будуть зацікавлені в економії енергоресурсів, проведенні заходів з енергоефективності, модернізації тощо.

"Якщо вони будуть чекати лише грошей з Києва на ці функції, то ніколи у нас не буде енергоефективності. Це я вам кажу як практик, який більше двох десятків років пропрацював у місцевому самоврядуванні", - підсумував парламентар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua