Олег Кришин: Від спрощення системи готівкових розрахунків виграють малий бізнес і покупці
середа, 5 жовтня 2016, 17:29

Від спрощення системи готівкових розрахунків виграють малий бізнес, держава і покупці.

Про це сказав член фракції "Народний фронт", секретар Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Олег Кришин, коментуючи ухвалені у першому читанні зміни до законів "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" і "Про захист прав споживачів".

"Його суть полягає у розширенні визначення реєстратора розрахункових операцій через можливість використання так званої розподільчої касової системи. Представлені сьогодні на ринку моделі касових апаратів застарілі і не дуже зручні для використання в Інтернет-торгівлі, в програмно-технічних комплексах самообслуговування (айбоксах), таксі тощо. Ми запропонували альтернативне сучасне рішення - розподільчу касову систему, яка складається з терміналу і фіскального сервера. Терміналом може служити смартфон, планшет, ноутбук, комп'ютер, які сьогодні є у кожного. А фіскальний сервер (найдорожчий пристрій у системі) буде знаходитися в одного оператора і обслуговувати велику кількість терміналів", - роз'яснює Олег Кришин.

Він наголошує, що в умовах розвитку Інтернету і онлайн-сервісів це дуже зручно для постачальників товарів і послуг, для кінцевого споживача і для держави.

Крім того, застосування нової системи нівелює відставання технологій фіскального контролю від вимог часу.

"Перетворення, можна сказати, революційні. Для підприємців істотно знизяться витрати (фінансів, часу та інших ресурсів) на придбання, постановку на облік і обслуговування реєстраторів розрахункових операцій. Малий і середній бізнес - дуже важливий для економіки сегмент і повинен розвиватися, а не "захлинатися" численними фінансовими зобов'язаннями. Державі важливо, що впровадження розподільчої касової системи не потребує бюджетних витрат, оскільки базується на технології збору та передачі даних, що застосовується зараз Національним банком.

Нові технології і зменшення витрат позитивно вплинуть на кінцеву роздрібну ціну товарів. А це - безумовний плюс для споживачів", - додав народний депутат.

Важливою в системі, що пропонується, він вважає можливість формування електронних касових чеків на рівні з паперовими.

"Сьогоднішні касові апарати друкують чеки обов'язково, але переважна більшість цих чеків відразу потрапляє до сміття. Чеки розподільчої касової системи можуть формуватися і в паперовому, і в електронному вигляді та бути відправлені покупцеві електронною поштою або СМС (у разі необхідності). Тобто, підприємці зможуть заощаджувати ще й на папері, видаючи друкований чек тільки на вимогу покупця. А покупець (якщо вважатиме за потрібне) матиме можливість самостійно роздрукувати його на будь-якому доступному принтері", - пояснює Олег Кришин.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua