Олександр Кодола вимагає знищити "фармацевтичну мафію" і монополію на ринку гемодіалізу (відео)
вівторок, 16 лютого 2016, 16:09

Народний депутат фракції "Народний фронт" Олександр Кодола вимагає усунути "фармацевтичну мафію" та абсолютну монополію з ринку державних закупівель на постачання витратних матеріалів для проведення гемодіалізу в Україні.

Про це він заявив сьогодні під час брифінгу у Парламенті.

Кодола зазначив, що за офіційними даними, в Україні перебувають на обліку близько півмільйона хворих на хронічне захворювання нирок, з них близько 5 тис. знаходяться на лікуванні методом замісної ниркової терапії (гемодіалізу).

При цьому, за його даними, обласні та міські центри гемодіалізу переповнені, а у неофіційній черзі на отримання процедури гемодіалізу знаходиться не менше 7-8 тис. пацієнтів.

Олександр Кодола навів статистику про те, що Україна щорічно витрачає понад 1 млрд гривень тільки на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу. У той же час лише близько 20 % хворих, які потребують такого лікування, мають можливість його отримувати за рахунок державних коштів.

Представник фракції "Народний фронт" наголосив, що "однією з основних причин такого стану речей є абсолютна монополія на ринку гемодіалізу декількох компаній, які захопили і поділили між собою цей ринок".

"Якщо проаналізувати державні закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу протягом останніх декількох років, то можна говорити, що в країні діє так звана "фармацевтична мафія", яка без перебільшення має причетність до усіх закупівель лікарських засобів та виробів медичного призначення", - наголосив він.

Згідно з інформацією народного депутата, у державних закупівлях на постачання витратних матеріалів для гемодіалізу "в 99 % випадків беруть участь та виграють дві групи компаній, які просто диктують державі свої ціни, що у 2-3 рази вищі за відповідні ціни у ЄС".

"Люди помирають, бо не можуть заплатити та отримати лікування, тоді як продажні чиновники і "фармацевтична мафія" висмоктують з держави усі соки, наживаючись на державних закупівлях. Спільними зусиллями ми не дамо наживатися на хворобі десятків тисяч українців", - підкреслив парламентар.

Олександр Кодола озвучив вимогу до Антимонопольного комітету та МОЗ припинити порушення діючого законодавства та створити прозоре конкурентне середовище для забезпечення максимальної економії бюджетних коштів під час держзакупівель витратних матеріалів для гемодіалізу. Він повідомив, що вже звернувся з відповідними заявами до антикорупційних органів.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua