Олександр Турчинов: Росія сконцентрувала на Донбасі ресурс, що дозволяє перейти в наступ у будь-який час (відео)
середа, 9 вересня 2015, 12:21

Ресурс, який системно завозиться на окуповану територію України - це регулярні Збройні сили РФ, які можуть перейти в наступ у будь-яку хвилину.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України, один із лідерів партії «Народний фронт» Олександр Турчинов в програмі «Лівий берег» на 24-му каналі.

«Ми бачимо як на сході сконцентровані російські війська, бачимо ту підготовку, та ресурс, який вони системно завозять на окуповану територію - озброєння, військову техніку, боєкомплекти до артилерії і систем залпового вогню", - сказав він, додавши, що це регулярні Збройні сили РФ, які можуть перейти в наступ у будь-яку хвилину.

«Ми розуміємо,  що провокації будуть, та розуміємо ті технології, на які вони орієнтують своїх диверсантів та терористів", - зазначив Секретар РНБО, наголосивши, що ЗСУ готові дати відсіч ворогу.

У цьому контексті Олександр Турчинов зауважив, що активізації військових дій з боку російсько-окупаційних військ не прогнозується до засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, "де російська сторона готується до спроб ведення переговорів з США".

Олександр Турчинов констатував, що протягом літа ситуація на окупованій території на сході нашої країни принципово змінилася. Так, за його словами, на першій фазі військової агресії так звані терористичні угрупування формувалися з місцевих сепаратистів, яким давали зброю, і разом з ними воювали регулярні частини російських збройних сил.

«Сьогодні ситуація зовсім інша. Це не є, як ми говорили раніше, російсько-терористичні угрупування. Це є фактично Збройні сили РФ», - наголосив він.

За словами Олександра Турчинова, російський Генеральний штаб використав технологію, яку використовували німці під час Другої світової війни, - так звані підрозділи Ваффен-СС, коли з окупованих територій брали добровольців, будували на їх базі дивізії, а військове керівництво здійснювали фахові офіцери СС, які фактично повністю формували усю керівну ланку, "а гарматним м'ясом були так звані місцеві добровольці".

«Російський Генеральний штаб побудував на окупованій території два корпуси загальною чисельністю 33 тис. військовослужбовців. Вся керівна ланка, починаючи від генералів, які очолюють корпуси, штаби, батальйони, роти, взводи, - це кадрові російські військові. А вже на солдатських посадах використовуються місцеві, але і їх не більше 40%», - підкреслив він.

Секретар РНБО підкреслив, що різниця між корпусами на Донбасі і іншими частинами російської армії лише одна: "усі корпуси більше підготовлені, вони мають бойовий досвід, вони професійно навчені і готові виконувати будь-яку команду російського Генерального штабу". Для координації цих корпусів створено командування в резерві Південного військового округу збройних сил РФ.

Крім цих корпусів, за його словами, створено резерв з близько 9 тис. кадрових російських військовослужбовців на випадок ускладнення ситуації на полі бою. Також вздовж східного кордону України сконцентровано порядку 50 тактичних груп  російських військ - 40 батальйонів, 10 ротних - чисельністю близько 53 тис. військових.

Як зазначив Секретар РНБО, відпрацьована російськими військами технологія побудови понтонних переправ через річку Сіверський Донець забезпечує можливість протягом декількох годин перекинути усі ці підрозділи ЗС РФ на окуповану територію, щоб посилити свої резерви під час наступу або оборони.

Олександр Турчинов зазначив, що ситуація на лінії розмежування залишається складною навіть після того як РФ примусили зменшити в десятки разів кількість обстрілів, "адже, незважаючи на те, що не ведеться активна вогнева робота важкої артилерії, працюють снайпери та диверсійні групи і щодня ми маємо або поранених, або загиблих".

«Досвід спілкування з РФ навчив нас, що вірити їм неможна. І, коли вони говорять про мир, треба готуватись до війни. Це той досвід, якого ми набули протягом останнього року», - сказав Секретар РНБО, нагадавши, що відповідно до прийнятої Стратегії національної безпеки та схваленої минулого тижня Військової доктрини, Росія визнана головним військовим ворогом України. «Питання відносно Росії може бути зняте лише після повного звільнення окупованої території, включаючи АР Крим. Поки російські військові будуть знаходитися на нашій території - ми фактично знаходимося у військовому протистоянні з РФ», - підсумував він.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua