Олександр Турчинов: Росія веде гібридну війну не лише проти України, а й проти Європи та Туреччини
середа, 13 січня 2016, 16:18

Секретар Ради національної безпеки і оборони України, один з лідерів Політичної партії «Народний фронт» Олександр Турчинов наголошує, що Російська Федерація веде гібридну війну не лише проти України, а й проти Європи та Туреччини.

О. Турчинов нагадав, що під час розслідування теракту у Стамбулі, внаслідок якого загинуло 10 людей, з яких щонайменше вісім – громадяни Німеччини, а 15 осіб отримали важкі поранення, спецслужби Туреччини затримали трьох російських громадян, підозрюваних у причетності до організації цього злочину та у зв‘язках з ІДІЛ.

«Останнім часом з‘являється все більше і більше інформації стосовно активної участі громадян Росії в діяльності терористичної організації ІДІЛ та впливу на її діяльність російських спецслужб, - зазначив Секретар РНБО України. - Окрім того, аналіз авіаударів, завданих російською авіацією в Сирії, свідчить про знищення, в першу чергу, не військових баз ІДІЛ, а мирних об'єктів регіональної інфраструктури: лікарень, хлібопекарень, елеваторів, підприємств, житлових будівель».

О. Турчинов заявив, що авіаудари російської авіації спричинили гуманітарну катастрофу в регіоні. «Постійна небезпека для життя, неможливість гідного існування призводить до мільйонних міграційних хвиль, скерованих до Туреччини та країн Європи. Внаслідок цього зростає рівень терористичної загрози та соціально-економічної дестабілізації в цих країнах», - сказав він.

«Саме тому можна зробити висновок, що і у 2016 році Росія продовжує проводити гібридну війну не лише проти України, а й проти ЄС та Туреччини. Це робиться для послаблення позицій цих країн та примушення їх до співпраці з Російською Федерацією на її умовах «боротьби проти тероризму», - зазначив Секретар РНБО України.

О. Турчинов наголосив, що «Кремль не відступається і від своїх агресивних намірів щодо України». У цьому контексті він нагадав про заяву міністра оборони Російської Федерації Сергій Шойгу щодо намірів посилити військову присутність Росії на західному напрямку, зокрема у частині створення нових військових баз та полігонів, формування нових бойових підрозділів російських збройних.

«Ці погрози вже почали реалізовуватись, і не деінде, як вздовж українського кордону!», - підкреслив Секретар РНБО України. Як приклад він навів розширення 262-ї військової бази Російської Федерації в районі населеного пункту Богучар Воронезької області, в межах якої будуються нові військові об'єкти, куди вже почали передислоковувати підрозділи 9-ї окремої мотострілкової бригади з Нижегородської області та де планується додатково розташувати окрему танкову бригаду.

«У районі населеного пункту Валуйки Бєлгородської області (25 км від державного кордону України), - сказав О. Турчинов, - розпочато будівництво військового об'єкту з метою розгортання багаточисельних бронетанкових підрозділів російських збройних сил». За його словами, у районі полігону «Кадамовський» (Ростовська область) споруджується військове містечко для розташування 33-ї окремої мотострілкової бригади, що передислоковується до українського кордону з міста Майкоп (Республіка Адигея).

«Крім того, для координації військових підрозділів, розташованих на кордоні з Україною, до міста Вороніж передислоковано штаб 20-ї армії Західного військового округу, який до цього розташовувався у місті Муліно Московської області. Також збільшується російський військовий потенціал в окупованому Криму. На авіабазу в Бобруйську (Республіка Білорусь), яка також розташована неподалік українського кордону, перекинуті російські військово-транспортні літаки, винищувачі СУ-27 та бойові вертольоти», - додав О. Турчинов.

«Все це абсолютно дезавуює заяви російського керівництва щодо деескалації військового протистояння та мирного розв'язання створених ними військових конфліктів», - підсумував Секретар РНБО України.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua