Остап Семерак: Блоки ЧАЕС повністю звільнені від відпрацьованого ядерного палива
понеділок, 6 червня 2016, 22:29

Сьогодні завершено вивантаження відпрацьованого ядерного палива із останнього енергоблоку №1 Чорнобильської атомної електростанції. Раніше від відпрацьованого палива були повністю звільнені енергоблок №2 та № 3.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів, представник «Народного фронту» Остап Семерак.

«Роботи по вивантаженню відпрацьованого ядерного палива з блоків тривали 9 років. До завершення будівництва сховища СВЯП-2, яке фінансується за рахунок міжнародної технічної допомоги, паливо тимчасово зберігатиметься у сховищі СВЯП-1», - зазначив міністр.

Остап Семерак підкреслив, що новий статус енергоблоків Чорнобильської АЕС дозволить перейти до наступного етапу - зняття їх з експлуатації.

«Сьогодні завершився черговий, важливий крок трансформації зони відчуження в територію змін та розвитку. Після звільнення блоків ЧАЕС від відпрацьованого ядерного палива рівень екобезпеки в зоні суттєво зросте», - зазначив він.

В результаті виконаного вивантаження відпрацьованого ядерного палива статус блоків №1 та №2 буде змінений.

«Ці блоки вже не будуть вважатися ядерними установками. Після оформлення та затвердження відповідної документації блоки отримають статус об'єктів по поводженню з радіоактивними відходами», - розповів міністр.

Статус «ядерної установки» залишиться у сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1), в якому в даний час зберігається кондиційне паливо з трьох блоків ЧАЕС.

Остап Семерак також нагадав, що Мінприроди працює над розробкою нової програми розвитку Чорнобильської зони.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua