Остап Семерак: Нове сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) – на етапі введення в експлуатацію (фоторепортаж, відео)
вівторок, 24 жовтня 2017, 19:02

Нове сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) є важливим безпековим об’єктом для України. Його будівництво – на завершальному етапі. Зараз відбуваються так звані «холодні» випробування всіх систем та модулів.

Про це під час робочої поїздки до зони відчуження сказав міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак.

Будівництво нової інфраструктури поводження з радіоактивними відходами відбувається у співпраці з міжнародними донорами та ЄБРР.

«Ми сподіваємося, що найближчим часом цей об’єкт буде введено в експлуатацію. Але для того, щоб ввести його в експлуатацію, окрім  будівельних та технічних робіт, мають бути проведені  випробування, пов’язані з технологічним процесом. Зараз відбуваються так звані «холодні» випробування всіх систем та модулів. Після успішних випробувань у «холодній» фазі будуть здійснюватися так звані «гарячі» випробування», – пояснив Остап Семерак.

Він також зазначив, що  графіки проведення випробувань зазнають коректив, але для сторін-учасників реалізації цього проекту, передусім, важливим залишається питання безпеки та довговічності роботи цього об’єкта.

«Упродовж реалізації проекту відбуваються корективи термінів робіт. Це пов’язано з тим, що  об’єкти на території зони відчуження є унікальними як для науки, так і інженерів та будівельників, які їх зводять.  Питання №1 – це безпека та надійність реалізованих проектів. У цьому питанні є порозуміння з усіма учасниками технічного процесу, зокрема з представниками країн Великої Сімки, ЄБРР, українського уряду, адміністрації ЧАЕС та зони відчуження», – пояснив міністр.

При цьому Остап Семерак відзначив, що міжнародна спільнота має великий інтерес до процесу ліквідації наслідків техногенної катастрофи на ЧАЕС.

«Ми маємо повну підтримку та контроль  міжнародного співтовариства над  будівельними та технологічними процесами на СВЯП-2. На цьому об’єкті, як і на інших об’єктах у зоні відчуження, застосовуються кращі світові технології. Особливо до України прикута увага тих країн, які ще не відмовилися від атомної енергетики і шукають шляхи, як це зробити», - резюмував міністр.

ДОВІДКОВО

Будівництво СВЯП-2 фінансується з Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Об'єкт СВЯП-2 призначений для приймання, підготовки до зберігання і безпосередньо зберігання відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ВТВЗ) і відпрацьованих додаткових поглиначів (ВДП), які накопичено на Чорнобильській АЕС.

СВЯП-2 забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання і зберігання протягом 100 років понад 21000 ВТВЗ РБМК-1000 при продуктивності 2500 ВТВЗ на рік.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua