Остап Семерак: Ми розглядаємо можливість подальшої співпраці з НАТО у ліквідації могильників радіоактивних відходів
вівторок, 14 лютого 2017, 14:54

Успішна реалізація проекту з ліквідації могильника радіоактивних відходів, які зберігалися на об'єкті «Вакуленчук» у Житомирській області, відкриває широкі можливості для подальшої співпраці у цьому напрямку з міжнародними партнерами України.

На цьому наголосив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак на прес-конференції з нагоди завершення проекту Трастового фонду НАТО щодо захоронення радіоактивних відходів з колишніх радянських військових об'єктів.

«Одне із завдань проекту - підвищення рівня екологічної безпеки, зниження рівня радіаційної загрози та недопущення використання іонізуючих джерел у терористичних цілях. Сьогодні ми можемо впевнено сказати, що проект реалізовано успішно. Були дотримані жорсткі терміни виконання з урахуванням правил радіаційної безпеки та вимог екологічного законодавства. Україна виконала частину взятих міжнародних зобов’язань і на крок стала екологічно безпечнішою», - зазначив Остап Семерак.

Міністр подякував партнерам України з офісу НАТО та Уряду Федеративної Республіки Німеччина за співпрацю, підкресливши, що в умовах зовнішньої агресії для України дуже важливо відчувати підтримку з боку наших стратегічних партнерів.

«Ми усвідомлюємо і високо цінуємо ті зусилля, які спрямовані на ліквідацію терористичних загроз, підвищення рівня безпеки, а також покращення екологічної ситуації. Спільна реалізація проекту - чудова можливість показати наскільки ефективно і якісно ми можемо працювати заради мирного і безпечного майбутнього світу. На території України ще залишається низка об'єктів, які вже включені до переліку для проведення радіаційного обстеження і подальшої ліквідації», - зазначив Остап Семерак.

Міністр наголосив, що проект завершився не просто вилученням радіоактивних відходів, а повною і якісною рекультивацією ділянки, на якій був розміщений могильник, включаючи поновлення шару родючого ґрунту та озеленення територій.

За словами Остапа Семерка, у процесі реалізації проекту був здійснений його екологічний аудит і оцінка впливу на навколишнє середовище.

«Успішна реалізація проекту відкриває широкі можливості для подальшої співпраці з нашими міжнародними партнерами. До речі, проект був реалізований українськими інженерами, які продемонстрували європейський рівень організації та виконання робіт. Мінприроди готове до подальшої конструктивної співпраці», - зазначив очільник відомства.

За словами Голови представництва НАТО в Україні Александра Віннікова, завершення цього проекту є важливим досягненням,  здійсненим спільними зусиллями України та НАТО в рамках Трастового фонду із захоронення радіоактивних джерел.

«Значення цього проекту важко переоцінити. Нам вдалося не лише вирішити питання ліквідації  радіоактивних відходів, розташованих на об’єкті «Вакуленчук», але й забезпечити реабілітацію території, на якій зберігались радіоактивні відходи, усунувши  подальший негативний вплив на навколишнє середовище. Наразі ми розглядаємо можливості для продовження співпраці у цій сфері, та проводимо оцінку ресурсів і механізмів, необхідних для цього. Успішна реалізація даного проекту є цінним внеском союзників  і партнерів Альянсу для забезпечення екологічної безпеки в України для наступних поколінь»,- сказав Голова представництва НАТО в Україні Александр Вінніков.

Нагадаємо, зазначений проект реалізовувався в рамках Імплементаційної угоди між Кабінетом Міністрів України і Організацією НАТО з підтримки (ОНПП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua