Остап Семерак: Нам потрібна наукова і технічна підтримка щодо перетворення ЧАЕС в безпечну зону (відео)
вівторок, 29 листопада 2016, 18:13

Захисна споруда над четвертим енергоблоком ЧАЕС – новий безпечний конфайнмент - це перший крок із комплексу заходів для перетворення «чорнобильської зони» в  екологічно безпечну.

Про це на прес-конференції з нагоди завершення насування конфайнменту сказав міністр екології та природних ресурсів, представник «Народного фронту» Остап Семерак.

«Сьогодні було завершене насування арки. Наступний етап – листопад 2017 року. Протягом року ми маємо ввести в експлуатацію новий конфайнмент, це означає, що всі системи мають бути підключені та протестовані. Після цього можливо буде використовувати обладнання, яке встановлене всередині – крани. По-перше, це демонтаж нестабільних конструкцій, а з 2018 року ми перейдемо до виймання паливовмісних мас, деконструкції енергоблоку №4 ЧАЕС із подальшим захороненням», - сказав Семерак.

Міністр екології та природних ресурсів також додав, що Україна звернеться до міжнародних партнерів з проханням надати підтримку при демонтажі четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. В першу чергу мова йде про досвід та наукову підтримку, оскільки уряд та міністерство налаштовані перетворювати Чорнобильську зону в екологічну.

«Уряд готує звернення до міжнародних партнерів про наше бачення співпраці. Хотів би сказати, що ми очікуємо підтримку технічну, підтримку наукову, підтримку технікою в розбиранні четвертого енергоблоку», — сказав він.

Остап Семерак зазначив, що Україні буде складно впоратися з таким завданням самостійно і треба продовжити спільну міжнародну співпрацю, як це було з роботами з накривання зруйнованого реактора аркою.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua