Остап Семерак: Нові санітарні правила лісу дозволять відстежувати вирубки дерев он-лайн
середа, 26 жовтня 2016, 16:51

Нова редакція Санітарних правил у лісах України, яка сьогодні була схвалена на засіданні Уряду, є важливим кроком для впорядкування проблем з вирубкою лісових насаджень.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак.

Він нагадав, що його відомство свого часу ініціювало створення міжвідомчої робочої групи з розробки нових Санітарних правил, до якої увійшли представники заінтересованих органів центральної виконавчої влади, наукових установ, громадських екологічних організацій а  міжнародні експерти.

«Уряд сьогодні зробив ще один важливий крок для впорядкування проблем з вирубкою лісу. Цей документ є важливим для захисту лісу і установлення нових правил щодо вирубки дерев. Важливо, що із моменту ухвалення цього документу жодне рішення про проведення рубок не може бути прийняте без інформування громадськості», - зазначив Остап Семерак.

«Інформація про планування, обґрунтування та обсяги санітарних рубок буде оприлюднюватися на сайтах органів місцевого самоврядування та відомств, яким підпорядковані ліси. Кожен громадянин зможе он-лайн відслідковувати всю інформацію», - додав міністр.

Він зазначив, що раніше Мінприроди зобов’язало всіх керівників об’єктів природно-заповідного фонду оприлюднювати інформацію і зокрема, плани проведення санітарно-оздоровчих заходів.

«Прийняття цієї постанови є серйозним кроком до наведення ладу у всіх лісах України. Нові правила жорстко регламентують не лише проведення санітарних рубок у у заповідниках, заказниках та нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів. Проведення суцільних санітарних рубок буде також суттєво обмежене в інших категоріях лісів за винятком крайньої необхідності такої як хвороби лісу, стихійні явища. Але при цьому буде обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках», - резюмував Остап Семерак.

Нові правила будуть поширюватися на всіх лісокористувачів (на сьогодні Держлісагентству підпорядковано 73% лісів, а 27% – іншим постійним лісокористувачам, зокрема, Мінприроди, Міноборони, органам місцевої влади).

Окрім того, будуть чітко регламентовані вибіркові санітарні рубки. Зокрема, проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню; складатиметься нумераційна відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку.

Дерева з дуплами залишатимуться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям. Також зберігатимуться окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи.

На територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатиметься неліквідна деревина обсягом не менше 30 куб. м на один гектар.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua