Остап Семерак: Пакет законодавчих змін у сфері надрокористування винесено на громадське обговорення
середа, 4 жовтня 2017, 15:10

Робоча група з питань реформування відносин у сфері надрокористування розглянула перший пакет законодавчих змін, запропонованих Мінприроди, щодо реформування галузі. До нього входить три нормативно-правових документи, які  має розглянути та затвердити Уряд.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак.

Він нагадав, що за результатами попереднього засідання робочої групи було ухвалено рішення змінити правила користування геологічною інформацією.

«Ми вирішили не вносити зміни до застарілого Положення про геологічну інформацію, а створити натомість якісно новий документ. Зокрема, ми пропонуємо новий порядок створення та функціонування реєстру первинної та вторинної геологічної інформації з відкритим доступом до неї. Це стосується інформації як державної, так і приватної власності», - пояснив Остап Семерак.

Передбачається, що держателем геологічної інформації стане Державна служба геології та надр, а адміністратором - ДНВП «Геоінформ України».

«Реєстр відображатиме всю  вторинну і первинну інформацію, а також інформацію про осіб, які володіють цими даними», - пояснив Остап Семерак.

Крім того, під час засідання робочої групи були розглянуті зміни до двох постанов КМУ, які регулюють порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами та проведення аукціонів з їх  продажу.

«Ми ставимо перед собою завдання лібералізувати цей ринок та забезпечити до нього загальний інтерес як на державному рівні, так і на рівні надрокористувачів. Передусім, маємо зробити прозорим процес видачі спецдозволів. Це стосується процедури їх погодження, видачі та продовження терміну користування. Ми повинні мотивувати інвесторів вкладати кошти в розвідування та вивчення нових геологічних розвідок», - сказав Остап Семерак.

Крім того він повідомив, що дав доручення Державній службі геології та надр протягом  6-ти місяців розробити та впровадити електронну подачу документів суб’єктами господарювання для отримання чи продовження дії спецдозволів на користування надрами.

«Перший пакет законодавчих  змін щодо реформування галузі надрокористування вже на фінішній прямій. Запропоновані документи вже оприлюднені на офіційному сайті Мінприроди  для обговорення з  громадськістю та суб’єктами надрокористування. Запрошую активно долучатися до цього процесу, щоб за його результатами внести всі необхідні поправки та пропозиції і передати ці нормативно-правові документи на розгляд Уряду», - резюмував міністр.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua