Остап Семерак: Підготовчі роботи з насування арки на 4-й блок ЧАЕС ведуться якісно і завершаться вчасно (ФОТО)
понеділок, 10 жовтня 2016, 16:43

Захисну арку над четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) почнуть насувати на початку листопада.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів, представник «Народного фронту» Остап Семерак за результатами робочої поїздки до зони відчуження.

«Провів цілий день у зоні відчуження. Завершуються роботи з підготовки насування арки, яке має розпочатися вже за кілька тижнів. Роботи виконуються якісно і завершаться вчасно», -  написав міністр на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що завдяки унікальній технології будівництва стіни на четвертому енергоблоці, арку вдасться з'єднати з енергоблоком абсолютно герметично.

Також міністр провів у зоні відчуження робочу нараду щодо функціонування двох заводів: з переробки рідких і твердих радіоактивних відходів. 

«Технології модернові, і підприємства треба запускати. Але паралельно виникає питання захоронення перероблених відходів, і тут у фахівців є ряд концепцій. Розглянемо і ухвалимо їх до кінця року», - повідомив Остап Семерак.

 Довідково

Новий безпечний конфайнмент (НБК), який буде насунуто на четвертий блок ЧАЕС, являє собою споруду у формі арки заввишки 110 м, довжиною 165 м і шириною 260 м.

Монтажні роботи із зведення арки НБК над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС почалися у квітні 2012 року. Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрані країнами-донорами чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів якого та найбільшим донором є ЄБРР.

Після накриття аркою зруйнованого енергоблока Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об'єкта "Укриття" на  екологічно безпечну систему, що включає в себе демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів (РАВ) і паливовмісних мас.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua