Остап Семерак презентував Концепцію реформування системи природоохоронного контролю
четвер, 13 жовтня 2016, 17:43

Міністр екології та природних ресурсів, представник партії "Народний фронт" Остап Семерак  представив  проект Концепції реформування  системи природоохоронного контролю.

Зокрема, проект передбачає ліквідацію Держекоінспекції та створення нового природоохоронного органу.

«Ні для кого не секрет, що екологічна ситуація в Україні є катастрофічною – жодної річки, стан якої б відповідав європейським нормам, забруднене повітря, знищені ліси, захаращені сміттям території, нерегульовані та безконтрольні викиди і скиди. І це потрібно змінювати.   У моїх головних пріоритетах, із якими я прийшов до Мінприроди, було чітко сказано, що реформа Держекоінспекції та Держгеонадр – неминучі», - зазначив Остап Семерак.

Міністр також  підкреслив, що  сьогоднішня Держекоінспекція це –  пострадянська структура з корупційною вертикаллю, яка, на жаль, працює не на захист природного навколишнього середовища.

«Головна моя претензія до роботи Держекоінспекції  в тому, що філософія структури - не стояти на засадах охорони навколишнього середовища, не домагатися зміни охорони середовища, а сприяти та потакати багаторічному укоріненню корупційних схем. Нинішні методи роботи – це тиск на  підприємців, відсутність реального громадського контролю, низька ефективність у реалізації своїх повноважень та  закритість інформації про результати еко-контролю», - зазначив Остап Семерак.

Він підкреслив, що нова Концепція передбачає перетворення Держекоінспекції  із карально-контролюючого органу на природоохоронний.

«Це має бути єдиний інтегрований орган екологічного моніторингу та нагляду – Державна природоохоронна служба України.  Зокрема, ми плануємо створити 10 міжрегіональних територіальних  підрозділів служби замість 28  існуючих обласних управлінь ДЕІ. Нові територіальні підрозділи формуватимуться  за принципом еколого-ресурсних та еколого-техногенних округів, що дасть можливість отримати цілісну картину, до прикладу, Карпатського регіону», -  зазначив  Остап Семерак.  

Міністр  також підкреслив, що дана  Концепція реформування органів природоохоронного контролю  – це не зміна вивіски і не переатестація працівників.

«Це зміна філософії і нової екологічної політики в Україні. Цією реформою ми говоримо про докорінні зміни у підходах до збереження та відновлення найціннішого, що є в Україні: повітря, вода, природні багатства, природне середовища, тобто середовище, в якому ми всі живемо», - зазначив міністр.

Він також звернувся до кожного українця задуматися і почати змінювати ставлення до довкілля, в якому ми живемо.

«Якщо Україна найближчим часом не змінить свою екологічну політику, то для наступних поколінь  песимістичні прогнози  про стан довкілля стануть реальністю. За таких умов ми не можемо також говорити про повноцінні євроінтеграційні процеси. Це є великою і шокуючою правдою», - сказав Остап Семерак.

Міністр  наголосив, що в процесі реформування системи державного природоохоронного контролю  важливе питання – таймінгу: «Хочу в максимально стислі терміни обговорити ці реформи з громадськістю та найближчим часом подати Концепцію на затвердження Кабміну», - сказав Остап Семерак. 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua