Остап Семерак презентував проект Стратегії низьковуглецевого розвитку України
вівторок, 26 вересня 2017, 17:08

Міністр  екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак презентував першу редакцію проекту Стратегії низьковуглецевого розвитку України до 2050 року.

Презентація відбулася в рамках конференції «Низьковуглецевий розвиток України», в якій взяли участь народні депутати України, представники міністерств та відомств, експерти донорських проектів, організований  Мінприроди спільно з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Остап Семерак наголосив, що ратифікувавши Паризьку кліматичну Угоду, Україна за короткий термін векторно змінила курс кліматичної політики і нині швидкими темпами рухається у напрямку реалізації Угоди.

«Свідченням успішності цього процесу є винесення на громадське обговорення проекту Стратегії. Ми усвідомлюємо важливість переходу на низьковуглецевий розвиток, а також відповідальність за виконання своїх зобов’язань за глобальними кліматичними угодами», - зазначив він.

Міністр переконаний, що Україна має поступово відмовлятися від викопного палива і почати інвестувати у відновлювальні джерела енергії. На його думку, це не лише прогресивний план світової спільноти, а й успішна формула швидкого економічного зростання.

«У цьому документі закладено довгострокове бачення переходу економіки країни на низьковуглецевий розвиток. Вона передбачає скорочення викидів і збільшення поглинання парникових газів, впровадження екологічно безпечного виробництва із застосуванням «зелених» технологій  у всіх секторах економіки. Попереду непростий шлях інтеграції принципів стратегії у  національні, регіональні та місцеві стратегії та системи розвитку»,- зазначив Остап Семерак.

Зазначені у Стратегії попередні прогнози експертів свідчать, що викиди парникових газів до 2050 року можуть скоротитись на 60-75% від рівня викидів у 1990 році. Крім того, частка відновлювальної енергетики в структурі електрогенерації  може зрости до 35% у 2050 році. Частка вугільних ТЕС скоротиться до 25 %, а частка АЕС зменшиться приблизно на 28%. Також розвиток електротранспорту сприятиме суттєвому скороченню енергетичних витрат транспортного сектору.

Остап Семерак подякував партнерам Мінприроди, проекту USAID і профільному Комітету ВРУ за підтримку ініціатив міністерства в цьому процесі.

«Закликаю експертів долучитися до професійного і громадського обговорення Стратегії. Впевнений, що ефективна, глибока дискусія дасть можливість в результаті отримати якісний стратегічний документ», - зазначив він.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua