Остап Семерак: Реалізація Національної стратегії поводження з відходами зробить український ринок доступнішим для інвесторів (відео)
середа, 21 грудня 2016, 20:55

Український ринок відходів тривалий час був закритим для залучення нових інвестицій через відсутність єдиної загальнонаціонально стратегії функціонування цієї сфери та її непрозорість.

Таку думку висловив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап  Семерак під час презентації принципів та структури Національної стратегії поводження з відходами.

Він зазначив, що в Україні залишається складною ситуація щодо поводження з відходами. Зокрема, відсутня належна інфраструктура з роздільного збору, сортування та утилізації твердих побутових відходів.

«Як наслідок, низький рівень перероблення й утилізації відходів та, водночас, високий рівень їх захоронення. Відсутність Національної стратегії   щодо комплексного законодавчого врегулювання ситуації на ринку відходів є найбільшою перешкодою для залучення інвестицій. Інвесторам потрібне розуміння державної політики та майбутніх правил гри», - наголосив Остап Семерак.

Він нагадав, що протягом останніх 25-ти років в Україні не було вироблено чіткої політики щодо поводження з відходами.

«Стратегія спрямована на вироблення цілісної державної політики з урахуванням та зведенням в єдине ціле різних неузгоджених моментів функціонування ринку відходів», - пояснив міністр.

Остап Семерак нагадав, що розробка Національної стратегії поводження з відходами охоплює 7 основних потоків відходів та базується на стандартах і підходах ЄС передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.

«Нова державна політика базуватиметься на європейських підходах з урахуванням українських реалій. Наші європейські партнери привітали такий підхід – розпочати саме із стратегії, а вже далі законодавство та безпосереднє впровадження.  Такий підхід відповідає кращій європейській практиці формування політики», - резюмував міністр.

Нагадаємо, Мінприроди півроку тому виступило з ініціативою створити єдиний документ загальнонаціонального рівня, який би дозволив системно підійти до проблеми збору, переробки та утилізації сміття. Над створення стратегії весь цей час працювала міжвідомча робоча  група, до складу якої увійшли Міністерство екології та природних ресурсів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерством регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, представники німецької федеральної компанії GIZ, Європейського банку реконструкції та розвитку, проектів технічної допомоги ЄС.

Для подальшого громадського обговорення Мінприроди оприлюднило технічну редакцію проекту Національної стратегії поводження з відходами.

Ознайомитися з текстом можна за посиланням: http://www.menr.gov.ua/press-center/news/123-news1/5635-opublikovana-tekhnichna-redaktsiia-proektu-natsionalnoi-stratehii-povodzhennia-z-vidkhodamy-dlia-podalshoho-hromadskoho-obhovorennia-tekst


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua