Остап Семерак: Схвалено Національну стратегію управління відходами (відео)
середа, 8 листопада 2017, 14:24

За пропозицією міністра екології та природних ресурсів, представника партії «Народний фронт» Остапа Семерака Кабінет Міністрів схвалив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року.

Відповідне рішення було прийняте сьогодні на засіданні Уряду.

Міністерство екології та природних ресурсів працювало над документом понад рік. Стратегія пройшла всі стадії обговорення з громадськістю та експертами, отримала підтримку бізнес-асоціацій та комітетів Верховної Ради.

За словами Остапа Семерака, сьогодні в Україні працює модель: видобування природних ресурсів – виробництво продукції – споживання  – утворення відходів. Водночас ЄС до 2019 року перейде до економіки замкнутого циклу, яка є основою стратегії сталого розвитку.

«Виконуючи Угоду про асоціацію, Україна повинна перейти на таку ж модель. Це потребує масштабної технологічної модернізації, перебудови свідомості і відмови від споживацького ставлення до природних ресурсів», - зазначив міністр.

Нова стратегія передбачає: розширену відповідальність виробника (це заохотить бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці); впровадження п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами, яка працює в Європейському Союзі (її  пріоритетом є запобігання утворенню відходів, а найменш прийнятним варіантом – захоронення); принцип циклічної економіки.

«Це –  реалізація єврейського принципу «забруднювач платить», коли держава як регулятор стимулює бізнес до екологічної модернізації», - наголосив Остап Семерак.

Для забезпечення моніторингу та контролю поводження з відходами Стратегія передбачає створення інформаційної системи, яка включає відомості про номенклатуру та кількість відходів, що утворюються, перероблюються, утилізуються та видаляються. Також буде обліковано  суб’єкти господарювання, що надають такі послуги.

Важливим інструментом контролю є  створення Національного реєстру джерел утворення відходів, потужностей у сфері поводження з ними та системи  звітності суб’єктами господарювання.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua