Остап Семерак: Україна повинна рухатися до стовідсоткової переробки відходів
понеділок, 3 квітня 2017, 13:47

Проектом Національної стратегії поводження з відходами, який зараз винесено на громадське обговорення, передбачено не лише зменшення кількості полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), але й перехід до стовідсоткової переробки відходів.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак.

Він нагадав, що торік на рівні Уряду було ухвалено створення Національної стратегії поводження з відходами, яка б передбачала довгострокове планування управління відходами.

«У багатьох країнах перероблені відходи давно стали повноцінним ресурсом міжнародної торгівлі та джерелом отримання тепло- та електроенергії.  Поки що в Україні лише мала частка людей розуміє, що сміття – цінна сировина, а не непотріб», - зазначив Остап Семерак.

Він навів приклад Швейцарії, де переробляється майже 100% відходів. Натомість в Україні використовувався  лише один спосіб утилізації.

«Українське законодавство попросту не зобов'язувало 25 років переробляти сміття. Був лише один спосіб утилізації – захоронення. Проектом Національної стратегії поводження з відходами, який розроблений та зараз широко обговорюється, передбачено не лише банальне зменшення кількості полігонів ТПВ, але й план переходу до 100% переробки відходів. Це - загальна європейська ієрархія та засади циклічної економіки поводження з відходами, спрямовані на зменшення продукування відходів на початковому етапі», - зазначив міністр.

Остап Семерак наголосив, що Україна більше не може зволікати з вирішенням проблеми поводження з відходами.

«Україна має швидко мобілізуватися і впровадити сучасну модель відповідальності за утворені відходи, їх збирання, транспортування, переробку та утилізацію. Ми маємо стимулювати громадян до більш екологічної поведінки у сфері поводження з відходами та допомагати змінювати своє ставлення до них», - зазначив він.

Міністр також розповів, що Національною стратегією поводження з відходами передбачено зменшення виробництва ТПВ з максимальною його переробкою.

«Ми пропонуємо розділяти сміття вдома на два види, а потім відсортовувати його на сортувальних лініях та використовувати максимально вторинну сировину замість захоронення її на полігонах», - пояснив Остап Семерак.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua