Остап Семерак: Усі законопроекти мають перевірятися на відповідність європейському праву (відео)
вівторок, 29 вересня 2015, 16:30

Представник фракції «Народний фронт», Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Остап Семерак наполягає на необхідності якнайшвидшого ухвалення законопроекту №2046а про внесення змін до регламенту ВР, який запроваджує механізм перевірки усіх законопроектів, внесених на розгляд парламенту, на відповідність європейському праву та Угоді про асоціацію з ЄС.

Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Співавторами законопроекту виступили Голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак та член фракції Олена Масоріна.

За словами Семерака, у разі ухвалення закону наявність висновку про відповідність праву ЄС та Угоді про асоціацію стане обов’язковою для реєстрації законопроектів у Верховній Раді.

Народний депутат додав, що висновок готуватиметься членами незалежної парламентської експертної групи з євроінтеграції (ПЕГ) на основі методичних рекомендацій Комітету ВР з питань європейської інтеграції, а згодом затверджуватиметься Головою Верховної Ради.

«Якщо законопроект не відповідає Угоді про асоціацію та законодавству ЄС, він буде повернутий розробнику ще до його винесення до сесійної зали», - сказав Семерак.

«Ми розробили трафарет, ми не придумували українського ноу-хау, ми взяли кращий досвід європейських країн, наших сусідів. Цей трафарет пройшов експертизу у парламентському комітеті асоціації та у декількох країнах – нових членах Європейського Союзу, таких як Хорватія, Польща і Литва», - додав він.

Крім того, на думку Остапа Семерака, законопроект №2046а є «інструментом, який зупинить політичну корупцію в українському парламенті, оскільки він запроваджує механізм зупинки нечесного лобіювання законопроектів різними фінансовими і фінансово-політичними групами».

Семерак зауважив, що за останні півроку були випадки, коли Верховна Рада ухвалювала закони, які суперечать зобов’язанням України щодо імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

На його переконання, сьогодні український парламент, який згідно з Угодою про асоціацію України та ЄС має наближувати українське законодавство до норм європейського права, потребує дуже серйозної підтримки і допомоги з боку громадянського суспільства. Без такої співпраці, на його думку, Україна «буде тупцювати на місці чи навіть рухатись назад».

Парламентська експертна група з євроінтеграції була створена за ініціативи Комітету ВР з питань європейської інтеграції. На сьогодні в ПЕГ працює 15 незалежних фахівців з різних галузей, які були відібрані через відкриті конкурсні процедури. За три місяці роботи ПЕГ провела експертизу 180 законопроектів та надіслала відповідні висновки до Комітету ВР з питань європейської інтеграції.

За словами Остапа Семерака, профільний комітет вже розпочав розгляд експертиз ПЕГ.

«Перша частина цих експертиз розглянута і схвалена. Таким чином вони набули політичного і юридичного статусу як висновки Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції», - підкреслив він.

Семерак зауважив, що законопроект №2046а отримав серйозну підтримку Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, який «допомагає його проходженню».

У той же час представник «Народного фронту» висловив сподівання, що цей законопроект найближчим часом буде включений до порядку денного Верховної Ради і знайде підтримку серед народних депутатів. 

«В іншому випадку, якщо український парламент відмовиться розглядати цей законопроект, ми будемо змушені чесно сказати, що Верховна Рада не готова до імплементації Угоди про асоціацію, не готова до виконання своїх зобов’язань і підвищує ризики корупційного ураження прийняття своїх рішень», - резюмував парламентар.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua