Остап Семерак: В українського бізнесу є півроку для адаптації до запровадження нових екологічних стандартів
середа, 12 жовтня 2016, 12:44

Екологічна експертиза буде скасована через півроку після офіційного опублікування Закону «Про оцінку впливу на довкілля», який нещодавно ухвалив парламент.

Про це під час зустрічі з представниками бізнесу в Американській торговельній палаті розповів міністр екології та природних ресурсів, представник партії "Народний фронт" Остап Семерак.

Він нагадав, що ухвалені парламентом Закони «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку» має підписати Президент, після чого вони будуть офіційно оприлюднені.

«Екологічна експертиза, яка практично зараз не працює, буде скасована через півроку після опублікування Закону «Про оцінку впливу на довкілля». Цей закон відміняє попередні нормативно-правові документи, на які було багато нарікань із боку бізнесу щодо корупційності, та максимально наближає наші процедури екологічного оцінювання до існуючих у ЄС. Насправді бізнес, який має досвід роботи в країнах ЄС вже тривалий час працює за цими правилами», - розповів Остап Семерак.

Законом «Про оцінку впливу на довкілля» також визначено переліки діяльності, які у залежності від класифікації будуть проходити процедуру ОВД або на рівні Міністерства, або на рівні органів місцевої влади.

«Є вимоги до проектів щодо ОВД, які мають надсилатися до Мінприроди. У таких випадках ми оголошуємо на своєму офіційному сайті обговорення і всі зацікавлені сторони матимуть можливість у чітко визначений період зробити  запит на оцінку впливу на довкілля. А є переліки діяльності і проекти, для яких ОВД буде здійснюватися на рівні органів місцевої влади. Стандарти і правила, які ми імплементували, полегшують роботу для бізнесу і створюють належні умови для збереження навколишнього середовища», - зазначив міністр.

Він наголосив, що ухвалені екологічні закони «Про оцінку впливу на довкілля» та «Стратегічну екологічну оцінку» гармонізують українське законодавства до європейських стандартів та мінімізують саму можливість корупційної складової.

«Кожний державний орган або орган місцевого самоврядування проводитиме попереднє оцінювання про необхідність здійснення СЕО на основі закону. Правові механізми дозволять юридично захищати права на охорону довкілля та здоров’я», - зазначив він.

Остап Семерак зауважив, що ухвалені закони охоплюють практично всі сфери діяльності. Зокрема, містобудівельні плани, стратегії розвитку областей, програми розвитку промисловості, аграрного сектору відповідно до закону мають проходити процедуру СЕО. Для оцінки впливу на довкілля у самому тексті Закону надано чіткий перелік типів об’єктів, що підлягають оцінюванню впливу на довкілля. Таким чином проекти, що не враховують негативний вплив на довкілля та здоров’я населення фактично не матимуть права на реалізацію.

 «Це є важливі закони для бізнесу. Я сподіваюся, що ці закони найближчим часом будуть підписані Президентом. Є півроку, щоб і державні службовці, і бізнес, і громадськість навчилися жити за новими правилами», - резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, 4 жовтня у Верховній Раді пройшов День довкілля, в ході якого було ухвалено низку важливих екологічних законів.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua