Остап Семерак: Відновлення Державного фонду поводження з радіоактивними відходами забезпечить їх якісне та безпечне захоронення
четвер, 11 травня 2017, 15:49

Відновлення статусу Фонду поводження з радіоактивними відходами у складі спеціального фонду державного бюджету забезпечить їх цільове призначення та накопичення коштів для створення безпечної системи поводження з радіоактивними відходами.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак, представляючи на засіданні Уряду відповідні зміни до законодавства.

«В Україні обсяги радіоактивних відходів становлять орієнтовно 3-4 млн. куб метрів, однак за роки незалежності не побудовано жодного сховища для їх захоронення. Сховища радіоактивних відходів на АЕС, які є найбільшими виробниками радіоактивних відходів в Україні на межі критичного заповнення. Необхідна розбудова та створення інфраструктури для зберігання і захоронення в них радіоактивних відходів»,- сказав він.

Остап Семерак нагадав, що в 2018 році з Російської Федерації до України повернуться високоактивні відходи, що утворились після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, підкресливши, що будівництво необхідного сховища для зберігання осклованих радіоактивних відходів досі не розпочато. На його думку, сфера поводження з радіоактивними відходами надзвичайно потребує державної підтримки.

«Відсутність сховища призведе до додаткових витрат України у вигляді штрафних санкцій з боку Росії за понаднормове зберігання високоактивних відходів. Крім того відповідно до прийнятих Україною міжнародних зобов’язань відповідальність за остаточне поводження з такими відходами покладається на державу. Саме тому сьогодні на часі схвалення двох законопроектів, які відновлять статус Фонду РАВ у складі спеціального фонду державного бюджету, забезпечить їх цільове призначення», - наголосив Остап Семерак.

«Ухвалення законопроектів підвищить рівень безпеки існуючих та майбутніх поколінь від шкідливого іонізуючого впливу випромінення РАВ. Провадження реальних дій з боку держави щодо застосування ядерних і радіаційних технологій сприятиме забезпеченню безпеки населення та навколишнього середовища», - зазначив Остап Семерак.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua