Нове укриття на ЧАЕС захистить від випромінювання впродовж століття, - Семерак (відео)
вівторок, 29 листопада 2016, 18:06

Фінансування експлуатації нового безпечного укриття над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року, коштуватиме Україні близько 600 мільйонів на рік.

Про це сказав міністр екології та природних ресурсів, представник “Народного фронту” Остап Семерак під час прес-конференції з нагоди завершення насування конфайнмента на об'єкт “Укриття”.

"Що стосується фінансування експлуатації нового безпечного укриття, то у нас прораховані цифри - це близько 600 мільйонів на рік. Ці кошти Україна почне витрачати після введення в експлуатацію укриття. З цього моменту Україна перестає робити внески до міжнародних фондів, за рахунок яких фінансувалося будівництво. Ці видатки є співрозмірними і ми запланували їх у бюджеті 2018 року", - повідомив міністр.

Крім того, у своєму виступі Остап Семерак заявив, що Україна розраховує на подальшу підтримку міжнародних партнерів після введення у експлуатацію нового безпечного конфайнмента.

 

Так, у 2018 році, після введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента, розпочнеться розбирання нестабільних конструкцій об’єкту «Укриття» та залишків енергоблоку №4. Крім того, Україні необхідно здійснити розробку зазначеного проекту.

Як було зазначено під час офіційного відкриття конфайнмента, нова арка здатна витримувати землетруси і екстремальні погодні умови і має вберегти від випромінювання зі зруйнованого реактора щонайменше впродовж століття.

Споруда висотою 108 метрів коштувала приблизно 1,6 мільярда доларів, фінансування надав Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). За даними ЄБРР, фонд зі спорудження накриття підтримали понад 40 урядів.

 

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua