Остап Семерак: Японські фахівці проводитимуть дослідження у зоні відчуження
понеділок, 29 травня 2017, 19:05

Запуск проекту програми SATREPS «Партнерство у науково-технічних дослідженнях для сталого розвитку» пришвидшить перетворення територій зон відчуження України та Японії на екологічно безпечні.

Таке переконання висловив міністр екології та природних ресурсів України, представник партії "Народний фронт" Остап Семерак під час спільної  українсько-японської прес-конференції, присвяченій старту проекту.

«6 років тому український і японський народ об’єднали масштабні ядерні катастрофи. Нині перед урядами обох країн стоять одні  завдання: мінімізація наслідків аварій на  АЕС та перетворення  територій зон відчуження  на екологічно безпечні. Запуск цього  проекту  надзвичайно  важливий для обох країн. Об’єднання зусиль японських і українських фахівців дасть можливість пошуку нових рішень проблем управління територіями, що зазнали радіоактивного забруднення», - сказав Остап Семерак.

Міністр підкреслив, що результати цього  проекту допоможуть пришвидшити процес перетворення  територій зон відчуження обох країн на екологічно безпечні.

Він подякував уряду Японії за ініціативу і підтримку радіоактивної безпеки в світі.

«Територія навколо ЧАЕС уже давно перетворилася на унікальну міжнародну лабораторію у світі. Проведення тут досліджень радіаційного впливу на довкілля залишається актуальним. Тому Україна зацікавлена у високотехнологічному  обладнанні, яке використовується в Японії для більш точних оцінок і прогнозів радіаційного стану територій і природних екосистем у зоні відчуження», - сказав міністр.

Проект розрахований на 5 років. У рамках проекту 12 українських інститутів - партнерів проекту отримають  високотехнологічне  обладнання для вимірювання радіоактивного забруднення.

«Сьогодні український Уряд  робить багато кроків для перетворення зони відчуження на екологічно безпечну територію. Головне – ми в цьому процесі не одні. Величезна підтримка  міжнародного політикуму та об’єднання зусиль наукового співтовариства сприятиме сталому запровадженню в світі нових стандартів ядерної та радіаційної безпеки», - наголосив Остап Семерак.

У свою чергу Посол Японії в Україні Шігекі Сумі зазначив, що головна мета цього проекту - вивчення радіоекологічного впливу на навколишнє середовище внаслідок аварій на АЕС.

«Ми очікуємо, що результатом даного проекту буде чітка оцінка і пояснення багатьох незрозумілих моментів щодо впливу радіації на навколишнє природне середовище. Сподіваюся, що в ході реалізації проекту співпраця вийде за межі лінії Чорнобиля і Фукусіми та послужить розвитком зв'язків між нашими країнами», - сказав  Шігекі Сумі.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua