Остап Семерак: Є реальні пропозиції щодо будівництва сонячних електростанцій у Чорнобильській зоні
вівторок, 21 червня 2016, 11:43

Низку канадських інвесторів зацікавила можливість будівництва сонячних електростанцій та біопаливних заводів на території зони відчуження у Чорнобильській зоні відчуження.

Про це розповів міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак за результатами презентації інвестиційної привабливості та інвестиційного потенціалу зони відчуження в галузі відновлювальної енергетики під час Канадсько-українського бізнес-форуму.

«Канадські інвестори із зацікавленістю розглядають можливість будівництва біопаливних заводів та електростанцій на території Чорнобильської зони. Від канадських бізнесменів прозвучало кілька реальних пропозицій, які стосуються можливого будівництва», - зазначив він.

«У першу чергу ми будемо розглядати варіант розвитку альтернативної енергетики у зоні спеціального промислового використання, адже Урядом ухвалено рішення на решті території створити заповідник, який виконуватиме буферну функцію перед зоною спеціального промислового використання», - сказав Остап Семерак.

За його словами, найбільше представників канадських бізнес-кіл зацікавила сонячна енергетика, оскільки в зоні відчуження є недозавантажені мережі та нижча вартість оренди землі, яка у цьому виді промисловості складає значну частку собівартості.

Водночас Остап Семерак зауважив, що для реалізації подібних проектів потрібне законодавче врегулювання земельних відносин у зоні відчуження.

«Ми очікуємо, що законопроект №4437 для врегулювання даного питання буде повністю ухвалений до кінця роботи нинішньої сесії Верховної Ради. На початку червня він вже пройшов перше читання. Це дасть змогу врегулювати українське законодавства у питанні виділення землі в зоні ЧАЕС, де є близько 6 тис. га незадіяних земельних ділянок, частина  яких може використовуватися для розміщення об'єктів електричної генерації, а частина - для вирощування енергетичних культур», - сказав він.

Нагадаємо, 20-21 червня в Торонто проходить Канадсько-український бізнес-форум, який стане першим кроком до реалізації п`ятирічного проекту двох країн із підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS). Головна його мета – збільшення експорту з України до Канади, залучення канадських інвестицій та проведення переговорів із питань міжнародної торгівлі. Бюджет – 13,6 млн канадських доларів. У форумі бере участь близько 500 делегатів – офіційні особи України та Канади, а також керівники провідних компаній обох держав.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua