Остап Семерак: Україна має долучитися до світового руху щодо створення морських охоронних зон
п’ятниця, 16 вересня 2016, 12:49

Сьогодні Світовий океан має лише 3% морської охоронної зони, а до 2020-го  стоїть завдання збільшити їх до 6%. Україна може долучитися до цього світового руху. Про це під час конференції "Один океан. Одне майбутнє" розповів міністр екології та природних ресурсів України, представник політичної сили "Народний фронт" Остап Семерак, який очолює українську делегацію у Вашингтоні.

Він відзначив, що боротьба зі зміною клімату стає пріоритетом світової політики. Ці питання, зокрема, отримують сильну підтримку в особі президента США Барака Обами та  Держсекретаря Джона Керрі.

"Президент США заявив, що захист клімату і океану є для нього особистим питанням. США насправді є світовим лідером у боротьбі зі зміною клімату. Але це теж про наше майбутнє. Україна багато зробила у цьому напрямку: приєдналися до Паризької угоди, ухвалила " Політику захисту океану" та багато іншого. Гордий за те, що зробила Америка, але маємо зробити більше", - так Остап Семерак прокоментував початок конференції.

Водночас він наголосив, що Україна має активізувати захист українського морського різноманіття, акцентувавши увагу на погіршенні стану морських акваторій унаслідок агресії РФ.

«Ми спостерігаємо агресивну і шкідливу для природи політику РФ в Криму та узбережжі Азовського моря. Проте коли говоримо про локальні речі, то маємо пам’ятати, що сьогодні лише 3% Світового океану покрито охоронною зоною (морська охоронна зона), а до 2020-го стоїть завдання збільшити її до 6%. І Україна може долучитися до цього світового руху», - вважає міністр екології та природних ресурсів України.

Остап Семерак зауважив, що, враховуючи сукупність цих факторів, Україна повинна вивчити і розглянути можливість створення таких зон у Чорному та Азовському морях.

"Буду ставити завдання перед нашими фахівцями вивчити можливість створити зони морського захисту в акваторії наших морів. Не зважаючи на масштаби проблеми, ми маємо і можемо знайти рішення, не ховаючись від загальносвітової прогресуючої тенденції зміни клімату та впливу на океан. За даними науковців, вже за 30 років почнуться незворотні зміни. Це критичний час", - резюмував Остап Семерак.

Держсекретар США Джон Керрі у своєму зверненні до учасників конференції наголосив, що має бути вироблена спільна політика моніторингу зміни клімату, забруднення навколишнього середовища, використання водних ресурсів і сталого рибальства.

Нагадаємо, українська делегація під головуванням міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака на запрошення Держсекретаря США Джона Керрі бере участь у міжнародній конференції "Один океан. Одне майбутнє", яка відбувається 14-16 вересня у Вашингтоні (США).

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua