Остап Семерак: Затверджено Концепцію реформування системи природоохоронного нагляду (відео)
середа, 31 травня 2017, 14:40

Нова ефективна державна політика у природоохоронній сфері має відновити авторитет та довіру громадян до державних органів влади, які відповідають за збереження довкілля.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів, представник партії «Народний фронт» Остап Семерак, презентуючи на засіданні Уряду проект Концепції реформування системи державного нагляду в питаннях охорони навколишнього природного середовища.

«Україні потрібна європейська природоохоронна служба, яка б повністю відповідала кращим сучасним стандартам ЄС та стояла на варті збереження природних ресурсів, а не корупційних схем. Нам потрібні стандарти, які дозволять надійно захищати навколишнє природне середовище, а відповідно якість життя і збереження здоров’я, які безпосередньо пов’язані зі станом довкілля», - зазначив він.

Остап Семерак нагадав, що обравши європейський шлях розвитку, Україна підтвердила готовність переглянути принципи формування нової національної політики, де проблеми та потреби  природоохоронної сфери  мають увійти до першої трійки чи п’ятірки національних пріоритетів.

«В  усьому цивілізованому світі вирішення екологічних проблем  є одними з головних  пріоритетів державної політики. Так має бути і в Україні», - наголосив міністр.

За його словами, необхідність реформування системи  природоохоронного контролю зумовлена низькою ефективністю Держекоінспекції у здійсненні екологічного контролю та високого рівня корупційного тиску на бізнес.

«Важливими недоліками існуючої системи також є закритість для суспільства інформації про результати екоконтролю, а також дублювання функцій контролю іншими центральними органами виконавчої влади та відсутність належних умов праці та мотивації, щоб залучати молодих, кваліфікованих спеціалістів», - зазначив Остап Семерак.

На його думку, в Україні зараз відсутня належна відповідальність за порушення у сфері охорони довкілля.

«Це ще факт неефективності сучасної системи природоохоронного нагляду та контролю. Найбільший штраф для посадових осіб за засмічення та забруднення землі – 1700 гривень, для фізичних осіб – 1360 гривні. Але навіть такий розмір штрафів не дає необхідних результатів. Порушення носять масовий характер.  Реальний стан показує, що суттєві зміни можуть бути лише за запровадження нової філософії екологічної безпеки в Україні», - наголосив Остап Семерак.

Презентовану міністром Концепцію реформування системи природоохоронного нагляду в Україні затверджено рішенням Уряду.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua