ПАЧЕС підтримала Україну у намаганнях запобігти знищенню культурної спадщини на окупованих територіях, - Людмила Денісова
понеділок, 19 жовтня 2015, 16:31

Вчинення Російською Федерацією будь-яких дій на тимчасово окупованій території України, спрямованих, зокрема, на зміну юрисдикції об'єктів культурної, індустріальної і технічної спадщини, є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм і принципів міжнародного гуманітарного права.

Про це заявила народний депутат фракції «Народний фронт»», керівник постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва Людмила Денісова після засідання Асамблеї, яке відбулося в м. Тирана (Албанська Республіка).

Вона повідомила, що Комітет з питань культури, освіти та соціальних питань ПАЧЕС підтримав запропоновану українською делегацією поправку до рекомендацій комітету, у якій наголошується на необхідності вжиття заходів, ґрунтуючись на нормах міжнародного права і, зокрема, на положеннях Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, спрямованих на запобігання знищенню культурної спадщини в районах збройних конфліктів або на окупованих територіях.

Людмила Денісова наголосила, що резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» закликає спеціалізовані установи ООН, зокрема ЮНЕСКО, не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

«У зв'язку з цим ми вимагаємо негайного припинення міжнародних правопорушень на тимчасово окупованій території України і заявляємо про покладання відповідальності за них, у тому числі матеріальної, на російську сторону і незаконну владу Криму», - наголосила керівник постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЄС.

Людмила Денісова також підкреслила, що Україна обурена рішенням уряду Росії про прийняття у федеральну власність Національного заповідника «Херсонес Таврійський», розташованого на кримському півострові.

«Ми наголошуємо, що статус розташованих на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь об’єктів культурної спадщини України жодним чином не змінюється, оскільки так званий «Договір між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів», вчинений 18 березня 2014 року у Москві, є нікчемним та не створює жодних міжнародно-правових наслідків», - наголосила вона.

Також народний депутат нагадала про незаконне використання і знищення культурної спадщини в інших країнах-членах ОЧЕС, на території яких існують невизнані псевдо-республіки. 

Участь у засіданні Парламентської Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва взяла також представник «Народного фронту» Олена Масоріна.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua