ПАЧЕС підтримує українські реформи в галузі освіти, - Тарас Кремінь
середа, 26 жовтня 2016, 12:12

Парламентська Генеральна асамблея чорноморського економічного співробітництва підтримує українські реформи в галузі освіти.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook представник Комітету ВР з питань науки і освіти, член фракції «Народний фронт» Тарас Кремінь, який разом з колегою по фракції Іриною Єфремова взяв участь у 47-му пленарному засіданні ПАЧЕС з питань освіти і науки в інтересах сталого розвитку в державах-членах ЧЕС (PABSEC), що відбувся в парламенті Румунії.

Народний депутат  подякував очільникам засідання за підтримку реформ в Україні та вказав на низку  спільних аспектів галузевого, економічного, соціального та геополітичного спрямувань.

Так, на думку Тараса Креміня, сфера освіти і науки не може бути в цивілізованому світі соціально незахищеною, адже вона - стратегічно важлива і фундаментально зорієнтована, тому повинна підтримуватися, розвиватися та, головне, фінансуватися в повному обсязі.

«Інакше економія на цьому, як це бувало в історії деяких країн, призведе до негативних наслідків. Як кажуть, скупий платить двічі; саме тому ті країни, які заощадили на освіті, поступово знесилюються і духовно розчиняються. Переконаний, що міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, маючи колосальну підтримку в Уряді, парламенті, у професійному середовищі - зможе реалізувати такі важливі для України реформи, які вплинуть на масштабний прорив нашої держави», - заявив він.

Парламентар також наголосив на важливості та очевидності зв'язку освіти з економікою в контексті міжнародного співробітництва.

«Тому концепція ПАЧЕС - підтримувати один одного, розвиваючись. Власне, інвестиційні проекти й міжнародне донорство, спільні програми й обмін досвідом принесуть значно більше користі, - додав він.

Крім того, за словами Креміня, активізація раніше прийнятих освітніх рекомендацій Асамблеї, починаючи з 1994 року, мають пройти ревізію та переосмислення, а також спільну підтримку.

«В першу чергу маю на увазі програми подвійних дипломів, чорноморську мережу університетів, Болонський процес, концепцію навчання впродовж життя, інклюзивне навчання тощо. Важливий імператив - пряма співпраця профільних комітетів, створення національних освітніх центрів ПАЧЕС, які стануть кроскультурними майданчиками для молоді», - наголосив народний депутат.

Поділяючи концепцію змін в освіті в Туреччині, Тарас Кремінь зауважив, що має свої припущення в частині важливості превентивних заходів з дотримання рівного доступу до освіти як громадян країни, так і сирійських біженців.

«Особисто я і мій народ засуджуємо дії Російської Федерації на сході України та в Криму, а також у Сирії, де від злочинних дій окупантів продовжують гинути люди. Саме тому жодна з програм щодо надання реабілітаційних послуг жертвам війни, терору, насилля не буде кращою за мирні програми, які стабілізують ситуацію в світі. Я закликав російських представників ПАЧЕСу взяти це до уваги, а країни - члени Асамблеї бути максимально активними в дотриманні міжнародних угод, а також наданні всілякої допомоги постраждалим», - наголосив він.

Загалом, на думку представника фракції «Народний фронт», реформування освіти і науки в Україні триває як на рівні законодавчому, виконавчому, так і світоглядному.

«Саме тому нові закони «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності вищих навчальних закладів (наукових установ), які були переміщені з тимчасово окупованої території та з населених пунктів» тощо, розроблених нашим Комітетом з науки і освіти України, мають надзвичайно перспективний характер», - вважає народний депутат. 

«Важливо вказати, що реформи в освіті змінюють країну, тому всі - від дітей і батьків, студентів та професорів, інвесторів та політиків - об'єдналися заради відродження країни», - резюмував Тарас Кремінь.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua