Парламент має підтримати українську мову на телебаченні як елемент відбудови української національної держави, - Вікторія Сюмар
середа, 15 березня 2017, 16:56

Верховна Рада завтра має зробити історичний крок на шляху відбудови української національної держави — ухвалити у першому читанні законопроект № 5313 щодо 75 % квоти української мови на телебаченні.

Про це заявила Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції “Народний фронт” Вікторія Сюмар у середу під час засідання комітету.

Вона зазначила, що вже завтра, 16 березня, Верховна Рада має розглянути законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації” № 5313 (серед авторів — В.Сюмар, М.Княжицький, М.Кадикало, І.Васюник), яким встановлюється норма щодо ведення мовлення на телебаченні державною мовою.

“Я дуже сподіваюсь, що всупереч усім політичним кризам — тактичним, я вважаю, політичним кризам — ми зможемо прийняти надзвичайно важливе, стратегічне рішення. Рішення не про 75 % квоти української мови на телебаченні, а про 25 % мов національних меншин. Тому що, звісно, українське телебачення має бути українським і україномовним”, - заявила Вікторія Сюмар.

Народний депутат також зауважила, що профільний комітет завжди послідовно відстоював проукраїнську позицію, зокрема був виведений російський інформпродукт з європейської квоти на телебаченні, були заборонені російські серіали, введені квоти на україномовні пісні на радіо тощо.

“Попри всі прогнози ця практика виявилася дуже успішною. Так само я вірю, що і успішною буде українська мова. Тому що це український продукт, зроблений українцями для українців. З цього починається, напевно, будівництво української національної держави. Тому що телебачення входить до тих ключових сфер, поряд зі школою та родиною, яка формує світогляд людини. І тому, я думаю, що завтра ми спроможемося зробити цей історичний крок назустріч українському суспільству”, - заявила Вікторія Сюмар.

При цьому вона зазначила, що це буде розгляд у першому читанні, а надалі на депутатів чекає важка робота щодо доопрацювання цього законопроекту.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua