Парламент має ухвалити закони щодо регулювання діяльності об’єднаних територіальних громад, - Микола Федорук
понеділок, 15 травня 2017, 16:47

Верховна Рада має розробити та ухвалити законодавство, яке регулюватиме діяльність новостворених об’єднаних територіальних громад. На сьогодні питання законодавства у сфері адміністративно-територіального устрою регулюється ще указом радянських часів, норми якого не відповідають реаліям сьогодення.  

Про це заявив голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, представник фракції «Народний фронт» Микола Федорук під час круглого столу, присвяченому реформі децентралізації.

За його словами, з урахуванням місцевих виборів, що відбулися 30 квітня ц. р., на сьогоднішній день в Україні створено 413 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). У зв’язку з цим Верховна Рада має розробити та ухвалити відповідні законодавчі акти, які будуть врегульовувати діяльність цих ОТГ.

Як зауважив народний депутат, на сьогоднішній день питання законодавства у сфері адміністративно-територіального устрою регулюється указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року, «норми якого не відповідають сьогоднішнім реаліям».

Більше того, той факт, що сьогодні об’єднані територіальні громади отримують права міст обласного значення, також вступає в протиріччя з цим указом.

«Питання адміністративно-територіального устрою необхідно урегульовувати законом. Адже ці об’єднані територіальні громади виконують функції міст обласного значення, а законом регулюються лише міжбюджетні відносини. Тому актуальність сьогодні є, і це питання необхідно розглянути», - наголосив Микола Федорук.

Крім того, за його словами, нові реалії, а саме – новоутворенні ОТГ – слід враховувати при розробці нового виборчого кодексу та змін до Конституції у майбутньому.

«Сьогодні виборчий закон, по якому обрані депутати районних і обласних рад, не повністю відповідає – це якщо м’яко висловитися – Конституції України. Тому що є багато населених пунктів, багато районів, де представників абсолютно немає чи в обласній, чи в районній раді. Наприклад, в Чернівецькій області місто Чернівці в обласній раді не представлено жодним депутатом. Я вже не кажу про райони, де у більшості населених пунктів немає представників. Тому про це треба пам’ятати і врегулювати», - пояснив парламентар.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua