Парламент має впорядкувати законодавство про тимчасово окуповані території, - Ігор Лапін
понеділок, 15 лютого 2016, 14:12

Верховна Рада має негайно розглянути законопроект №2004-а "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо удосконалення законодавства про тимчасово окуповані території.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Ігор Лапін.

За його словами, ухвалення цього законопроекту дозволить навести юридичний порядок, коли мова йде про блокаду окупованих територій, які зараз перебувають під патронатом окупантів та терористів.

"Я наполягаю, щоб цей закон було внесено до порядку денного. Справа в тому, що активісти блокували в’їзд до Криму, перекривали дороги проти проїзду російських фур, ризикуючи свободою, здоров’ям та життям. 20 лютого у нас збирається хода ветеранів війни, і, можливо, хтось забув та каже сьогодні, що Уряду треба вжити заходів щодо розблокування фур, - ми цього не можемо зробити, бо у нас триває зовнішня агресія та є непідконтрольні території", - сказав Лапін.

Як йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, пропонується внести ряд змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", зокрема:

- визнати на рівні закону окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, захоплені російськими військами та їх посібниками, тимчасово окупованою територією України. Їх точний перелік, відповідно до проекту, буде визначатися Верховною Радою України;

- обмежити в’їзд громадян України на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї;

- заборонити ввезення вантажів (товарів) на тимчасово окуповану територію України та вивезення вантажів (товарів) з неї. Виняток становитимуть вантажі (товари), які ввозяться на тимчасово окуповану територію України під контролем спеціально делегованих представників Організації з безпеки та співробітництва в Європі або за участю Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця;

- розповсюдити гарантії, передбачені Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", на громадян України, які перебувають на території окупованих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua