Парламент підтримав другий пакет ініціатив Мін’юсту
вівторок, 18 вересня 2018, 13:14

Верховна Рада ухвалила розроблений Міністерством юстиції в рамках продовження реалізації ініціативи #МаскиШоуСтоп проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

За документ проголосував 321 народний депутат.

За словами міністра юстиції, представника партії «Народний фронт» Павла Петренка, під час реалізації першого пакету новацій #МаскиШоуСтоп, що почав діяти 7 грудня минулого року, було виявлено кілька моментів, які потребують удосконалення.

«Прийняття цього закону підвищить рівень захисту прав осіб під час досудового розслідування кримінальних правопорушень та посилить відповідальність службових, посадових осіб правоохоронних органів за неналежне виконання покладених на них обов’язків», - наголосив очільник Мін’юсту.

Він зауважив, що серед запропонованих новацій – надано право учасникам провадження заявляти клопотання про закриття кримінального провадження з підстав відсутності правопорушення, відсутності в діянні складу злочину, набрання чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність або ж коли досягнутий податковий компроміс.

«При цьому передбачено, що слідчий, прокурор зобов’язаний розглянути таке клопотання в строк не більше 3 днів з моменту подання і задовольнити за наявності відповідних підстав. У разі відмови учасники кримінального провадження зможуть оскаржити її до суду», - підкреслив Павло Петренко.

Також документ надає можливість особі, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо закінчилися строки, встановлені для проведення досудового розслідування.

Окрім цього передбачено посилення відповідальності службових, посадових осіб правоохоронних органів за неналежне виконання покладених на них обов’язків під час досудового розслідування.

«Я вдячний кожному депутату, який натиснув кнопку «за», адже створення нормальних умов для ведення бізнесу – це наше спільне завдання. Лише так ми забезпечимо зростання економічного потенціалу нашої країни, створення нових робочих місць та покращення матеріального становища українців», - резюмував Павло Петренко.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua