Парламент підтримав постанову депутатів «Народного фронту» щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження дій Росії
середа, 11 травня 2016, 14:11

Верховна рада України ухвалила в цілому постанову про звернення українського парламенту до міжнародних організацій, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу №4476.

За відповідну постанову, ініційовану представниками «Народного фронту», зокрема Андрієм Парубієм, Максимом Бурбаком, Сергієм Висоцьким та Андрієм Левусом, проголосували 240 народних депутатів.

Постанова буде направлена до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ тощо.

Сергій Висоцький, виступаючи у парламенті перед голосуванням за постанову, наголосив, що сьогодні ми усі є свідками того, що «Російська Федерація проводить політику етноциду відносно кримських татар».

«Ми бачимо те, що кримських татар витискають з Криму, ми бачимо шалені репресії та арешти кримськотатарських активістів, обшуки у мечетях. Ми розуміємо, що Російська Федерація буде намагатися робити те, що свого часу робив кривавий тиран Сталін. Тобто,  буде намагатися провести депортацію, але вже не у вагонах, а так звану псевдодобровільну депортацію кримських татар – буде виживати їх з півострову. Тому наш обов’язок як українських депутатів – зробити усе для того, щоб міжнародне співтовариство знало про ці плани та допомогло нам їх зупинити», - наголосив народний депутат. 

У свою чергу заступник голови Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, представник «Народного фронту» Георгій Логвинський, виступаючи на брифінгу після ухвалення постанови №4476, підкреслив, що такий крок українського парламенту є вкрай важливим для захисту на міжнародній арені прав українських громадян, в тому числі кримських татар, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

«Є люди, які навіть без зброї здатні боротися з агресором, є люди, які мають дух для того, щоб захищати і нас з вами. Бо сьогодні це Крим, а завтра це може бути Херсон, а післязавтра – Київ. Тому дуже важливо, що ми сьогодні проголосували за цю постанову», - заявив він.

Крім того, Логвинський привітав нещодавнє створення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, однак при цьому він закликав Уряд надати реальні повноваження та ресурси цьому відомству для того, щоб «це була не просто назва».

«Ми вимагаємо зробити так, щоб це міністерство змогло повноцінно працювати, щоб були виділені відповідні кошти на його діяльність. Ми хочемо почути чітку програму деокупації наших територій, почути про те, як ми воюємо з окупантами у господарських питаннях та на міжнародній арені. Бо якщо ми не зупинимо агресора, який продовжує свою ганебну діяльність, якщо міністерство, яке було створено, залишиться лише назвою, у такому випадку ми матимемо загрозу для всієї України. Бо поки ми боремося за Крим, він залишається українським. Сьогодні ми прийняли важливе історичне рішення, і я дякую усім за підтримку. Також дякую усім громадянам України, які щодня захищаються територіальну цілісність нашої держави», - резюмував Георгій Логвинський.

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua