Парламент підтримав реформу ринку електроенергії, - Наталія Кацер-Бучковська (відео)
четвер, 13 квітня 2017, 15:31

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону про ринок електроенергії (№4493), який дасть можливість демонополізувати її ринки, а також - залучити інвестиції в цю галузь.

Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів.

Як зазначила перед голосуванням голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету ВР з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, представник фракції “Народний фронт” Наталія Кацер-Бучковська, цей системний закон, по суті, є реформою ринку електричної енергії України.

Я дуже прошу вас підтримати цю ринкову реформу. Кілька років тому ми проголосували закон про ринок газу і зараз ми вже бачимо позитивні зрушення в секторі. Його називають найбільш успішною реформою за часи роботи парламенту. Тому ми дуже просимо вас проголосувати цей законопроект у другому читанні”, - заявила вона.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, “цей законопроект дасть можливість демонополізувати ринки електричної енергії, а також - залучити інвестиції в цей ринок”.

А ті деструктивні фракції, які кажуть, що не потрібно підтримувати реформування ринку електричної енергії, минулого разу зіпсували голосування за цей законопроект. І я сподіваюсь, що у них цього не вийде на цей раз і Україна матиме шанс на реформування ринку електричної енергії”, - заявила народний депутат.

Як зазначено у пояснювальній записці, основною метою законопроекту №4493 є забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням їх інтересів, мінімізації витрат на послуги постачання електроенергії шляхом визначення на законодавчому рівні організаційної структури та принципів функціонування цього ринку, основних засад та передумов його реформування.

Крім того, додатково до структури сегментів ринку цим законопроектом пропонується впровадити новий організований сегмент – внутрішньодобовий ринок, на якому виникають відносини між учасниками такого ринку та оператором ринку. Мова про купівлю-продаж електроенергії безпосередньо у межах доби фізичного постачання електричної енергії задля зменшення відхилень фактичного виробництва/споживання від заявленого на ринку «на добу наперед».

Законопроект також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, яким може бути будь-який суб’єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, крім продажу споживачу. Трейдери здійснюватимуть купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми (прямими) договорами або на ринку «на добу наперед» чи внутрішньодобовому ринку. Існування трейдерів на ринку електричної енергії має позитивно вплинути на ліквідність ринку та сприятиме обмеженню значних коливань цін на ринку”, - наголошують автори законопроекту.

На думку розробників законопроекту, реформування ринку електроенергії в Україні буде сприяти стимулюванню інвестицій в енергетичну галузь, справедливій конкуренції між виробниками електроенергії та між постачальниками в умовах рівних прав і можливостей, розвитку конкуренції. Все це - шляхом вдосконалення правил роботи ринку, недопущення дискримінації учасників ринку, можливості інтеграції в європейські ринки електричної енергії.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua