Рада підтримала законопроект "Народного фронту" щодо добровільного об'єднання територіальних громад (відео)
вівторок, 3 квітня 2018, 18:35

Верховна Рада підтримала законопроект №6466 авторства, зокрема, представників "Народного фронту", який сприятиме децентралізації публічної влади та створенню нових великих територіальних громад.

За відповідне рішення у повторному другому читанні та в цілому проголосували 268 народних депутатів.

Авторами законопроекту про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення стали такі представники  фракції "Народний фронт" (члени Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування) як Микола Федорук, Олена Ледовських, Олена Бойко та Андрій Река.

"47 міст обласного значення - це 25 мільйонів громадян, які чекають на це рішення. Будь ласка, дайте їм можливість добровільного об'єднання. У разі такого рішення ніхто не забороняє добровільно об’єднуватися. Ніякого іншого рішення просто не може бути. Будь ласка, підтримайте цей законопроект”, - заявила перед голосуванням Олена Бойко.

За її словами, ухвалення цього законопроекту "дасть територіальним громадам право на самовизначення та успішний розвиток територій".

"Шановні друзі! Не слухайте "лякалки" опонентів реформи! На власні очі переконайтесь в успіхах сусідів, що вже об'єднались і мають економічні зиски такого об'єднання! У територіальних громад міст обласного значення з'явився шанс стати об'єднаними та заможними. Успіхів вам! А "Народний фронт" - завжди на захисті інтересів місцевого самоврядування", - додала вона на своїй сторінці у соцмережі після ухвалення документа.

Микола Федорук, представляючи цей законопроект з парламентської трибуни, наголосив, що цей закон "дасть можливість розвитку територіям, які знаходяться в межах економічних інтересів міст". Він також додав, що цей закон є позитивним для територіальних громад, а основним його принципом є добровільність.

Як зазначають автори законопроекту, необхідність його ухвалення виникла через те, що об’єднання одних територіальних громад з іншими не здійснюється через об’єктивне небажання міських голів та міських рад міст обласного значення йти на нові місцеві вибори для об’єднання з малими сільськими, селищними громадами. Законопроект №6466 вирішує цю проблему, пропонуючи поширити на територіальні громади міст обласного значення порядок приєднання до спроможних об’єднаних громад інших без проведення перших виборів до міської ради.

В цілому законопроект спрямований на розблокування процесу укрупнення територіальних громад міст обласного значення та дозволить значно активізувати процес добровільного приєднання до громад міст обласного значення інших. Також він стане новим сильним поштовхом децентралізації публічної влади та створення нових великих територіальних громад.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua