Парламент підтримав законопроект “Народного фронту” щодо збереження культурних пам'яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (відео)
вівторок, 19 червня 2018, 12:19

Верховна Рада ухвалила законопроект авторства, зокрема, представників “Народного фронту” щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відповідне рішення у другому читанні та в цілому підтримали 232 народні депутати.

Голова Комітету ВР з питань культури та духовності, представник фракції “Народний фронт” та співавтор законопроекту Микола Княжицький під час виступу з парламентської трибуни зауважив, що під час підготовки до другого читання законопроект № 1553 (Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку об'єктів всесвітньої спадщини ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) був узгоджений з народними депутатами та експертами, в тому числі з ЮНЕСКО.

За його словами, відповідно до законопроекту, “об’єкт всесвітньої спадщини має правовий статус пам’ятки національного значення і охороняється за допомогою всіх механізмів, передбачених цим законом”.

Крім того, як повідомив Микола Княжицький, законопроектом вводяться нові терміни, які необхідні для виокремлення об’єктів зі списку ЮНЕСКО, уточнюються повноваження центральних органів виконавчої влади в сфері культурної спадщини, надаючи їм право затверджувати режим використання об’єктів зі списку ЮНЕСКО та їхніх буферних зон, затверджувати плани управління такими об’єктами, а також утворювати органи управління ними.

“Встановлюються вимоги щодо проведення будь-яких робіт на об’єкті ЮНЕСКО та в його охоронній території. Цьому має передувати звернення до Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що їх рекомендації є обов’язковими. Управління об’єктом культурної спадщини здійснює орган управління, призначений центральним органом виконавчої влади в сфері охорони культурної спадщини. Це може бути один орган на декілька пам’яток або на одну”, - пояснив народний депутат.

Більше того, буде сформована наглядова рада об’єкта ЮНЕСКО, яка здійснює моніторинг виконання плану управління таким об’єктом.

“Якщо план виявляється недосконалим, Рада вступає з ініціативою про його зміну”, - додав Княжицький.

Парламентар також наголосив, що, згідно з новими змінами, розміщення зовнішньої реклами у буферних зонах об’єктів ЮНЕСКО, можна дозволяти лише за погодженням з Кабінетом Міністрів.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua