Парламент підтримав законопроект «Народного фронту», який покращить ситуацію зі свободою слова та незалежністю телеканалів в Україні (відео)
четвер, 6 жовтня 2016, 16:51

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект авторства депутатів «Народного фронту» щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги №3504, мета якого – покращити ситуацію зі свободою слова та незалежністю телеканалів в Україні.

За відповідне рішення проголосували 290 народних депутатів.

Як зазначила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції «Народний фронт» та один з авторів законопроекту Вікторія Сюмар перед голосуванням, цим законом змінюється порядок формування універсальної програмної послуги та «у такий спосіб впорядковуються умови для кращого існування телерадіопростору України».

«Оскільки у нас сьогодні є ціла низка преференцій на адресу кабельних операторів, але ми створюємо мало умов для тих людей, які продукують контент, саме для журналістів, редакторів, телеканалів, радіостанцій тощо. Власне на це законопроект спрямований», - заявила Сюмар.

Так, за її словами, люди, які створюють контент, сьогодні не можуть отримувати за це гроші, тоді як їх отримують ті, хто надає технічні умови. На її думку, «це абсолютно ненормальні умови».

Вікторія Сюмар наголосила, що у законопроекті №3504, зокрема, йде мова про розподіл прибутків між кабельними операторами і телеканалами.

«Мова йде про розподілення прибутків між кабельниками і телеканалами, і про можливість телеканалам заключати договори, по суті, за плату за інтелектуальну власність. Давайте шанувати інтелектуальну власність, а не тільки залізо, зрештою (надання технічних умов. – Ред.)», - підкреслила вона.

Так, положеннями законопроекту пропонується уточнення визначення «універсальна програмна послуга», вводиться новий термін «приватні телерадіоорганізації».

Як наголошують  автори, у результаті прийняття цього проекту буде законодавчо забезпечено можливість телевізійним мовникам самостійно визначатись щодо їхнього входження до універсальної програмної послуги в містах з населенням 50 000 і більше осіб.

«Таким чином законодавчий перегляд моделі розповсюдження програм телерадіоорганізацій у багатоканальних мережах буде відповідати принципу свободи підприємницької діяльності та сучасним економічним та соціальним умовам, що, в свою чергу, матиме позитивний вплив на розвиток вітчизняної телевізійної індустрії», - вважають автори.

Перелік телеканалів, що входять до універсальної програмної послуги, визначається Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, і наразі, залежно від ситуації на конкретній території, складається з приблизно 20 телеканалів.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua