Парламент підтримав законопроект, що наближає Україну до світових стандартів інклюзивної освіти, - Тарас Кремінь (відео)
п’ятниця, 7 вересня 2018, 11:45

Парламент підтримав законопроект щодо доступу осіб з особливими освітніми потребами до освітніх послуг, що наближає Україну до світових стандартів якості та доступності інклюзивної освіти.

Про це заявив член Комітету ВР з питань науки і освіти, представник фракції "Народний фронт", співавтор законопроекту Тарас Кремінь.

Він зазначив, що ухваленням цього законопроекту не лише вирішується проблема надання кращих освітніх послуг людям з особливими потребами, але й продовжується робота стосовно збільшення доступності до закладів освіти для дітей з особливими освітніми потребами до 18 років.

Народний депутат нагадав, що у 2009 році Україна ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю та взяла на себе зобов’язання щодо забезпечення прав таких осіб на отримання освіти, в тому числі шляхом розвитку інклюзивного навчання. На виконання цієї Конвенції Верховна Рада два роки тому ухвалила зміни до Закону "Про освіту" в частині інклюзивної освіти, проте низка освітніх законодавчих актів потребувала внесення змін щодо інклюзивності, чим і була викликана розробка відповідного законопроекту (№8556).

Таким чином, цей законодавчий акт розроблено з метою забезпечення конституційних прав і державних гарантій дітям з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти в закладах освіти державної та комунальної форм власності.

"Вперше за багато років завдяки парламенту ми виділили понад півмільярда гривень на створення доступного освітнього середовища. З цього року почали працювати інклюзивно-ресурсні центри, з’явилася архітектурна доступність. Виділено кошти в місцевих бюджетах на оплату праці асистентам вчителів і асистентам вихователів у дитячих садочках. Ми продовжуємо цю роботу, і надзвичайно важливо показати нашу готовність виконувати цю роботу якісно і надалі", - наголосив Тарас Кремінь.

"Тому звертаюся до кожного з вас: підтримати цей документ, допомагати на місцях в реалізації доступу дітей з особливими освітніми потребами до закладів освіти, тим самим збільшуючи рівень поваги, довіри до кожного громадянина України. Це надзвичайно важливо. "Народний фронт" голосує. Голосуємо "за"!", - закликав він колег перед голосуванням.

Як зазначають автори, зазначений законопроект спрямований на подальшу імплементацію міжнародних стандартів в галузі захисту прав осіб з особливими освітніми потребами, створення толерантного та рівного для всіх освітнього середовища.

Законопроектом вносяться зміни до Законів України "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про професійно-технічну освіту" в частині забезпечення  права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття освіти, отримання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг у закладах освіти та приведення цих законодавчих актів  у відповідність з нормами актів міжнародного права та базового Закону України "Про освіту".


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua