Парламент підтримав законопроект співавторства депутата НФ щодо запровадження "єдиного вікна" на митниці
четвер, 5 липня 2018, 13:29

Верховна Рада ухвалила законопроект щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України (№7010).

За відповідне рішення у другому читанні та в цілому проголосували 254 народних депутати.

Законопроектом, співавтором якого є член Комітету ВР з питань податкової та митної політики, представник фракції "Народний фронт" Олег Кришин, вносяться відповідні зміни до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів.

Як пояснив Олег Кришин, у документі передбачається введення у законодавство нових термінів, а саме:

1 - візуальне інспектування, яке буде використовуватися для попереднього документального контролю;

2 – заходи офіційного контролю, в якому перелічені усі види державного контролю (фіто-санітарний, ветеринарно-санітарний контроль, державний контроль щодо дотримання законодавства про харчові продукти, корми, похідні продукти тваринного походження, здоров’я тварин тощо).

Як зазначив парламентар, однією з ключових норм цього закону є "заборона органу доходів і зборів вимагати від імпортера/експортера у паперовому вигляді ті документи, які будуть подані в "єдиному вікні".

Крім того, у законі передбачений чіткий запобіжник у разі збою в роботі електронної системи "єдине вікно".

"У разі, якщо система не працює понад дві години, то митниця повинна приймати від декларанта документи у паперовому вигляді. Це дуже чіткий запобіжник, якщо  електронна система, софт зависає або дає той чи інший збій", - підкреслив Олег Кришин.

Він також наголосив, що цим законом не запроваджується жодних інших видів контролю. За його словами, цей "закон лише передбачає, що всі документи, які раніше потрібно було подавати у паперовому вигляді, тепер будуть подаватися виключно в режимі "єдиного  вікна".

Народний депутат також додав, що в результаті ухвалення цього закону, на прикордонних пунктах пропуску відтепер будуть лише прикордонники та митники.

"Цим законопроектом ми спрощуємо митні формальності. Функції радіологічного контролю ми передаємо Державній прикордонній службі України. Ми спрощуємо митні процедури", - пояснив член профільного комітету.

В цілому прийняття закону №7010:

- забезпечить оптимізацію та спрощення процедур проведення державних видів контролю під час здійснення зовнішньоекономічних операцій;

- зменшить кількість контролюючих органів в пунктах пропуску через державний кордон України та в місцях митного оформлення товарів і транспортних засобів всередині країни;

- покращить експортний потенціал України;

- зменшить витрати суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що експортують товари з України;

- зменшить кількість дозвільних документів, які подаються при митному оформленні товарів та їх пропуску через митний кордон України;

- зменшить державні видатки на утримання посадових осіб органів Держекоінспекції, розташованих в пунктах пропуску та у внутрішніх митницях, за рахунок їх можливого скорочення;

- зменшить адміністративний тиск та фінансові витрати для бізнесу завдяки зменшенню кількості контролюючих органів, з якими взаємодіють суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності;

- зменшить ризик корупційних дій за рахунок впровадження безпаперової взаємодії між посадовими особами державних органів та суб’єктами господарювання;

підвищить позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, що здійснюється експертами Світового банку.

 

 

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua