Парламент повинен прийняти мораторій на скорочення працівників Укрпошти в сільських районах і підвищення цін на доставку преси, - Сюмар
субота, 16 лютого 2019, 14:35

Верховна Рада повинна мати політичну волю, аби прийняти мораторій на скорочення працівників Укрпошти в сільських районах і підвищення цін на доставку преси.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", голова профільного комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час прес-ланчу із представниками ЗМІ Чернігівщини.

Як повідомили в прес-службі обласної партійної організації, під час заходу, зокрема, обговорили скорочення відділень зв’язку в сільських районах та підвищення вартості доставки друкованих видань.

За словами народного депутата фракції "Народний фронт" Олександра Кодоли, який також взяв участь у прес-ланчі, проект реформування Укрпошти розпочався на Чернігівщині саме із скорочення відділень зв’язку у населених пунктах області із кількістю населення менше двох тисяч осіб, а таких сіл і селищ в області майже 90 відсотків.

Вікторія Сюмар зазначила, що парламент мав би прийняти мораторій на закриття і скорочення працівників Укрпошти в сільських районах і підняття цін на доставку, але для цього повинна бути політична воля.

"Ми неодноразово критикували керівника Укрпошти, приймали комітетські звернення, але тільки спільним тиском і газет, і політиків можна вплинути на ситуацію. Бо всі політики прибігли перед виборами до газет, всі хочуть, щоб їх розміщували і на президентських, і на парламентських, і на місцевих виборах. І про це зараз треба з ними говорити. Щоб було політичне рішення стосовно подальшої реформи Укрпошти, яка заявляє про необхідність бути прибутковою, але сьогодні ми цю прибутковість бачимо лише у зарплатах топ-менеджменту підприємства", – наголосила Вікторія Сюмар.

Сигнали українських каналів мешканці семи прикордонних районів Чернігівщини отримують переважно із супутникових антен. Натомість звичайними антенами дуже легко спіймати сигнали російських та білоруських телеканалів. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підготував законопроект, який спрощує отримання ліцензій на мовлення прикордонних районів, проте все спинилося через позицію однієї політичної фракції.

"Закон, який я готувала, передбачав спрощений режим мовлення в прикордонних територіях, в тому числі і на Чернігівщині. Але фракція, яка називає себе проєвропейською, наполягла на тому, щоб цей режим обмежити лише зоною особливих операції на Сході України. Тож я прошу вас, шановні журналісти, судити по діях, дивитися, хто і як голосував на захист державних інтересів. Хто і як голосував по Укрпошті, хто і як голосував за доступ до ефіру на прикордонних територіях й інших питаннях", – зазначила Вікторія Сюмар.

Як повідомив Олександр Кодола, ще у 2015 році після його неодноразових депутатських звернень було підсилено передавач в Холмах. До того десь 150 тисяч мешканців у населених пунктах прикордонних районів Чернігівської області не отримували сигнал вітчизняного телебачення, а на сьогодні ця кількість зменшилася до 100 тисяч.

"Але це, звичайно, катастрофічна ситуація. На п’ятому році війни держава не може забезпечити українців на Чернігівщині вітчизняним телесигналом. Тому тут необхідно діяти спільно. Необхідно об’єднати зусилля як ЗМІ, так і депутатів, дотиснути і нарешті прийняти зареєстрований Вікторією Сюмар законопроект, щоб наші мовники, нарешті, отримали можливість транслювати свій сигнал на всій території України", – підсумував Олександр Кодола.

Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua