Парламент схвалив ініціативу "Народного фронту" щодо заборони гастролів російських артистів, які підтримують агресію проти України (відео)
четвер, 5 жовтня 2017, 15:25

Верховна Рада підтримала законопроект авторства представників фракції "Народний фронт", спрямований на захист гуманітарної та національної безпеки України, що унеможливить гастролі в Україні російських артистів, які публічно підтримують агресію проти нашої країни.

Законопроект про внесення змін до Закону України "Про гастрольні заходи в Україні" (щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів в Україні за участі громадян країни-агресора) №6682 підтримали в цілому 232 народних депутати.

Як наголосив перед голосуванням автор законопроекту, представник фракції "Народний фронт" Олег Медуниця, на сьогодні склалася ситуація, коли "елементом ведення гібридної війни проти України є так звані популярні російські культурні діячі, які публічною позицією, демонстративними діями активно підтримують російську агресію і політику путінського режиму".

"Присутність таких осіб в інформаційному і публічному просторі України суттєво підвищує реальні загрози національній безпеці та територіальній цілісності України. Тому створення і постійне удосконалення правового механізму для протидії російській гуманітарній агресії є критично важливим завданням для України в умовах гібридної війни", - заявив він.

Олег Медуниця також зауважив, що правові механізми щодо протидії антиукраїнському впливу, які запроваджуються цим законом у гастрольній діяльності, аналогічні тим, які вже діють в телерадіопросторі, кінопрокаті та видавничій сфері.

Як пояснив представник фракції "Народний фронт", законопроект №6682 містить норму, яка забороняє під час гастрольної діяльності "заклики до пропаганди сепаратизму, комуністичного, націонал-соціалістичного та тоталітарного режимів та їх символіки; не допускається проведення заходів, що популяризують державу-агресора та її органи влади; забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа (фізична особа, яка бере участь у публічному виступі), внесена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці".

У свою чергу віце-прем’єр-міністр з гуманітарний питань, представник "Народного фронту" В’ячеслав Кириленко зазначив, що "це один із законопроектів, який підтримує гуманітарну безпеку України".

"Останнім часом дуже багато випадків, коли російські гастролери виступають в окупованому Криму, незаконно перетнувши кордон України, а через декілька днів виступають в Одесі, Херсоні, Миколаєві, деінде, ще й заробляють на цьому кошти. Це відбувається тому, що організатори гастрольних заходів не несуть жодної відповідальності за тих, кого вони із Росії запрошують", - наголосив він.

Тому, за словами Кириленка, у новому законі передбачене положення, згідно з яким організатор культурного заходу (концерту, фестивалю) за 30 днів звертається з інформаційним запитом до Служби безпеки України щодо наміру привезти російських культурних діячів на територію України. У разі, якщо СБУ не бачить підстав для недопущення такого артиста на територію України, то такий захід за їх участі може відбуватися.

"Таким чином ми знімемо питання, коли правоохоронцям доводиться виловлювати вже постфактум тут російських виконавців. Це важливий закон, оскільки він дозволить унормувати не питання музики, концертів чи фестивалів, це закон про гібридну війну Росії проти України", - підсумував віце-прем’єр-міністр.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua