Парламент ухвалив пакет важливих децентралізаційних законів задля продовження реформи, - депутати “Народного фронту” (відео)
п’ятниця, 10 лютого 2017, 12:46

Верховна Рада ухвалила пакет з чотирьох важливих децентралізаційних законів, розроблений, зокрема, представниками фракції “Народний фронт”, який дозволяє поглибити і продовжити реформу децентралізації та сприяє подальшому об'єднанню територіальних громад.

Про це заявив голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат фракції “Народний фронт” Микола Федорук в інтерв'ю журналістам.

Він нагадав, що був ухвалений пакет з чотирьох децентралізаційних законів, розроблений, зокрема, і представниками фракції “Народний фронт” (М. Федорук, О. Бойко, А. Река), серед яких надзвичайно важливими є два.

За словами народного депутата, це закон №4772 щодо дооб'єднання громад, який “дає можливість робити спроможними громади і проводити вибори без зайвих затрат коштів, ресурсів і зусиль”.

“Тобто, якщо об'єдналися 3-4 громади, а не дві, вони можуть об'єднатися без проведення додаткових нових виборів голови об'єднаної громади і повного складу депутатів. Натомість депутати можуть дообратися від тих населених пунктів, які вирішили дооб'єднатися. Це дуже важливо і, крім того, дає можливість приєднання до міст обласного значення без проведення, знову ж таки, додаткових виборів депутатів та голови ОГ”, - пояснив парламентар.

За словами Миколи Федорука, лише за скромними підрахунками (без врахування обласних центрів та великих міст) цей закон торкнеться понад півмільйона виборців, в результаті чого додатково може бути створено 200 територіальних об'єднаних громад.

Другий важливий документ, який був ухвалений, - це законопроект №2489 про службу в органах місцевого самоврядування, на який, за словами Федорука, давно чекали представники місцевого самоврядування.

“Цей закон спрощує процедуру і робить реформу децентралізації зрозумілішою, ефективнішою і більш сприятливою для об'єднання громад”, - наголосив народний депутат.

Разом з тим Микола Федорук висловив сподівання, що найближчим часом також буде ухвалений ще один важливий законопроект, який не встигли розглянути, - це №5520, який дозволяє створювати об'єднані громади в межах різних районів.

У свою чергу інший представник фракції “Народний фронт” та автор частини з ухвалених децентралізаційних законопроектів Олена Бойко повідомила, що після успішного голосування вона отримала “неймовірну кількість смс та повідомлень у соціальній мережі з подяками від місцевих громад у зв'язку з прийняттям цих законопроектів”.

За її словами, ухвалений пакет законів дозволяє поглибити і продовжити реформу децентралізації.

“Мені дуже приємно, що зернятко, яке було посіяно Урядом Яценюка ще у 2014 році у вигляді закону про добровільне об'єднання та концепції реформи місцевого самоврядування загалом, дало свої пагони і нарешті ми бачимо успіхи реформи лише за два роки від її початку. Мені приємно, що “Народний фронт” є послідовним і, починаючи цю реформу, продовжує її одностайно, адже ми є авторами та співавторами цих децентралізаційних законопроектів”, - заявила вона.

У той же час Олена Бойко зауважила, що їй прикро спостерігати, як реформу децентралізації не підтримують ті партії, які  говорять про любов до народу.

“Наприклад, за №4772 традиційно не голосували “Батьківщина” разом з “Опоблоком” та до них, на жаль, приєдналася фракція “Самопоміч”. Це партія, яка є вихідцем з місцевого самоврядування, здавалось би, мала б підтримати ідею місцевого самоврядування. Натомість через те, що була провалена їх правка, вони вирішили, що їх амбіції є важливішими, ніж доля територіальних громад. Це неподобство і це не повинно бути в парламентській етиці”, - наголосила Олена Бойко.

Загалом, за інформацією народного депутата, станом на кінець 2016 року в Україні було створено 366 громад, при цьому лише за один рік втричі зросли власні доходи об'єднаних громад і всемеро, якщо рахувати ці доходи разом з доходами з Державного бюджету.

“Вперше за 25 років існування незалежної України у нас є профіцит місцевих бюджетів. 10 мільярдів (гривень) на кінець 2016 року лежало на депозитах, а це гроші місцевих громад. Це нова інвестиційна політика, нове мислення - тоді, коли громади не просять гроші у районів, а мають ці гроші і мають можливості розпоряджатися ними”, - підсумувала представник фракції “Народний фронт”.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua