Парламент ухвалив за основу закон про українську мову як державну (відео)
четвер, 4 жовтня 2018, 15:24

Верховна Рада підтримала за основу законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної (№5670-д), який визначатиме застосування української мови у всіх сферах суспільного життя та надаватиме їй державний захист.

Відповідне рішення підтримав 261 народний депутат.

“Я маю велику надію, що сьогодні ми зробимо цей історичний крок, відновимо справедливість, нарешті приймемо закон про функціонування української мови як державної”,  - заявив перед голосуванням голова Комітету з питань культури і духовності, представник фракції “Народний фронт” Микола Княжицький з парламентської трибуни.

Як зауважив парламентар, фактично у всіх європейських країнах є аналогічні закони про їх мову як державну.

“В Росії є закон про російську мову, в Польщі є закон про польську мову, у Франції є закон про французьку мову. І такі закони про мови є в кожній з європейських країн”, - додав він.

Голова профільного комітету розповів, що цей законопроект пройшов дуже довгий шлях, над його розробкою працювали народні депутати практично з усіх фракцій, а також експерти та науковці. Більше того, у законопроекті №5670-д були враховані найбільш слушні положення з інших альтернативних законопроектів.

Микола Княжицький також повідомив, що внаслідок внесення поправок до законопроекту №5670-д кількість регулюючих органів щодо мовного законодавства була зменшена до двох. Таким чином, за законністю у мовній сфері слідкуватимуть Національна комісія зі стандартів державної мови та уповноважений Кабінету Міністрів із захисту державної мови. Таким чином, положення про службу мовних інспекторів, яке було у попередній версії законопроекту, було вилучено.

Крім того, до законопроекту №5670-д було включено положення про обов’язкове складання зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) виключно українською мовою, яке набере чинності у 2025 році (відтермінування відповідає рекомендаціям Венеційської комісії, - Ред.).

“Я прошу всіх підтримати законопроект №5670-д”, -  звернувся Микола Княжицький до колег.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань, представник політичної партії “Народний фронт” В’ячеслав Кириленко наголосив перед голосуванням, що “значення цього закону важко переоцінити у довгостроковій перспективі для справи деколонізації та українською ідентичності”.

“Зараз всі розуміють, що питання української мови – це не питання лінгвістики, це питання національної безпеки”, - заявив він.

Крім того, він повідомив за результатами діяльності спеціальної комісії та експертної групи, створених за дорученням Кабінету Міністрів України для розробки мовного законодавства, було ухвалено спільне рішення, що переваги усіх альтернативних мовних законопроектів враховано саме у законопроекті №5670-д.

Як повідомив Микола Княжицький, на законопроект №5670-д чекає досить складне друге читання і “очевидно, що спротив лише посилиться”, але він сподівається на конструктивну позицію та роботу парламентарів й якнайшвидше ухвалення цього закону в цілому.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua