Парламент ухвалив закон на захист українського інформаційного простору в зоні проведення АТО, - Вікторія Сюмар (відео)
четвер, 7 грудня 2017, 20:51

Верховна Рада ухвалила законопроект авторства представників, зокрема, “Народного фронту”, щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України (№6565), який покликаний захистити український інформаційний простір від негативного впливу телерадіокомпаній держави-агресора та ОРДЛО.

Відповідне рішення в цілому підтримали 241 народний депутат.

Як зазначила перед голосуванням заступник керівника фракції “Народний фронт”, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, цей законопроект “народився під час переговорів у зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних областях, де сьогодні мільйони українців не мають українського телебачення і радіо”.

Як вона пояснила, така ситуація зумовлена тим, що великим телерадіокомпаніям невигідно там мовити через відсутність рекламодавців.

“Великі телеканали звідти пішли, вони не хочуть там оплачувати навіть електроенергію передавачів, там не можна знімати, фактично, рекламу, там немає ніякого ринку”, - зауважила вона.

У той же час невеликі місцеві українські телерадіокомпанії не мають можливості там мовити через високу для них вартість ліцензійного збору.

“У результаті ми маємо ситуацію, що там є російське телебачення і радіо або радіо так званих ОРДЛО. Той, хто буває в зоні АТО, той дуже добре знає цю ситуацію, а той, хто там не буває, вважає, що це якісь інші історії. Ми розмовляли з величезною кількістю людей, і це прохання було до народних депутатів: підтримати людей, які готові мовити українською на цих складних територіях на виконання законів України”, - наголосила Вікторія Сюмар.

“Суть закону зводиться до того, що вони (місцеві мовники) не беруть участі у конкурсах, а якщо є бажаючі там мовити, то вони подають заявку до Нацради, а вона надає їм дозволи строком на один рік - на час дії особливого періоду, тобто допоки в Україні триває війна”, - заявила народний депутат.

Крім того, під час розгляду поправок до тексту законопроекту було внесено зміну про те, що цей законопроект стосуватиметься лише “території з особливим режимом мовлення – районів України, що межують з тимчасово окупованою територією України: АР Крим, м. Севастополь, райони Донецької та Луганської областей”.


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua