Парламент ухвалив закон щодо гармонізації окремих норм авторського права із законодавством ЄС, - Микола Княжицький (відео)
середа, 5 жовтня 2016, 13:55

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому законопроект №3586 народного депутата «Народного фронту» Миколи Княжицького, завданням якого є гармонізація окремих норм в сфері авторського права із законодавством Європейського Союзу та усунення колізій в національному законодавстві.

Відповідне рішення підтримали 227 народних депутатів.

«Законопроект передбачає надання творцям дозволу на вільне використання в своїх творах в жанрах пародії, карикатури і попурі творів інших авторів у передбачених законом межах, а також - закріплення легальних визначених понять «пародія», «попурі», «карикатура» на підставі правозастосовчої практики ЄС. На сьогодні такі визначення відсутні в чинному законодавстві України», - пояснив Голова Комітету ВРУ з питань культури і духовності Микола Княжицький, виступаючи перед голосуванням у парламенті.

Крім того, як він зауважив, у Директиві Європарламенту «Про гармонізацію певних аспектів авторського права та суміжних прав у інформаційному суспільстві» передбачена можливість встановлення національним законодавством допустимості використання об’єктів авторського права без дозволу автора, коли використання здійснюється як карикатура, пародія або попурі. Однак в Україні відсутнє законодавче визначення цих жанрів, що «призводить до неоднакових тлумачень норм цього порушення чи не порушення авторського права при створенні, а також до судових позовів, яких можна уникнути».

«Тому відповідно до європейської практики пропонується дати визначення таким поняттям, як карикатура, пародія або попурі, та передбачити, що в створенні таких творів основний твір  може використовуватися без згоди автора», - наголосив народний депутат. 

Микола Княжицький також заявив, що Комітет ВРУ з питань культури і духовності рекомендував до ухвалення цей законопроект, внісши редакційні правки та уточнення, у той час як «у науковців та практиків жодних зауважень з приводу цього закону немає».


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua