Парламент ухвалив законопроекти щодо державної підтримки кінематографії та книговидавництва в Україні, - Микола Княжицький
четвер, 28 січня 2016, 15:12

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері (№3084) та у першому читанні - законопроект про державну підтримку кінематографії в Україні (№3081-д), які спрямовані на розвиток та відродження відповідних галузей.

За ці законопроекти проголосували 232 і 234 народних депутатів відповідно.

Як зазначив представник фракції "Народний фронт", голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький, ухвалення законопроекту №3084 щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері "допоможе українській  книжці і українському письменнику бути почутими не лише в Україні, але й за кордоном".

"Цей закон (№3084) дозволить ефективно фінансувати переклади українських письменників і перекладати українською мовою іноземних письменників, що особливо актуально зараз, в час інформаційної війни", - зазначив він.

Крім того, за його словами, цей закон дозволить проводити книжкові виставки і пропагувати таким чином українські книги.

Щодо законопроекту про державну підтримку кінематографії в Україні (№3081-д) представник фракції "Народний фронт" зауважив, що цей документ розроблений спільно з кіноіндустрією, найбільшими кіновиробниками та телевізійними каналами, дистриб’юторами, міжнародними експертами тощо.

За словами Миколи Княжицького, цей законопроект передбачає  запровадження у структурі Держкіно спеціального колегіального органу – Ради з державної підтримки кінематографії, яка складатиметься з фахівців, запропонованих самою кіноіндустрією.

Як розповів народний депутат, ця Рада буде займатися розвитком кінематографічної справи в Україні, розподілом та контролем державних коштів, виділених на кінематографію, визначатиме напрямки для надання фінансової підтримки, обиратиме фільми, які отримають фінансування з боку держави. При цьому розподіл коштів відбуватиметься на відкритих публічних конкурсах.

"Законопроект №3081-д пропонує підсилити захист інтелектуальної власності та кінематографічних творів, створити квоти на українські фільми на телебаченні, регулює питання промоції фільмів тощо", - заявив Княжицький.

Крім того, за словами голови профільного комітету, законопроект №3081-д запроваджує прогресивну систему tax rebate (компенсація витрат на кіновиробництво зарубіжним кінопродюсерам), яка існує в більшості розвинутих економік світу.

"Ця система здатна забезпечити ефективні інвестиції в економіку, коли західні компанії, переважно американські й європейські, знімаючи фільми на території України, зможуть відшкодовувати частину податків. Це розвиватиме в нас і туристичну, і готельну галузь, і економіку загалом. Вражаючі цифри після введення tax rebate в інших країнах, наприклад в тій же Грузії!", - наголосив Княжицький.

Загалом, на його думку, ухвалення цього законопроекту в цілому стане "справді революційним кроком, завдяки якому з’явиться українське кіно".

Представник партії "Народний фронт", Віце-прем’єр-міністр - Міністр культури В’ячеслав Кириленко додав, що законопроект №3081-д вводить низку дуже важливих норм, зокрема дозволяє державі на 50% фінансувати телефільми та телесеріали, що "є дуже актуальним в умовах заборони певного російського теле-, кінопродукту в Україні".

"Крім того, цей закон вирішує проблему підтримки дистрибуційної мережі, тобто кінотеатрів, і це дозволяє збільшити кількість майданчиків, де національні фільми можуть демонструватися. Зараз цих майданчиків обмаль", - резюмував Кириленко.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua