Парламент зробив крок до перетворення зони відчуження на екологічно безпечну територію, - Остап Семерак (відео)
четвер, 2 червня 2016, 20:26

Ухвалення Верховною Радою законопроекту №4437 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» дасть можливість розпочати перетворення зони відчуження на екологічно безпечну територію.

Таку думку висловив міністр екології та природних ресурсів, представник «Народного фронту» Остап Семерак, коментуючи ухвалення парламентом відповідного проекту закону в першому читанні.

«За 30 років зона відчуження стала набагато безпечнішою. З дня трагедії рівень радіації зменшився в 10 тисяч разів. Це означає, що і ми повинні змінити своє ставлення до зони відчуження. Прийняття законопроекту дає можливість нам, як державі, рухатися від трагедії через зміни до розвитку», - зазначив міністр.

Остап Семерак переконаний, що цей законопроект дасть серйозний поштовх для розвитку наукової, туристичної та економічної галузей.

«Після зупинки роботи Чорнобильської АЕС магістральні електромережі високого напруження не використовуються за призначенням. А це досить великі території, які можна і необхідно застосувати для будівництва сонячних електростанцій. Найбільш екологічною є сонячна альтернативна енергетика, але відсутність прав розпорядження землею у зоні відчуження не давала можливості розпочати там будівництво сонячних електростанцій», - зазначив Остап Семерак.

За словами міністра, саме з метою вирішення на законодавчому рівні земельного питання і було внесено на розгляд парламенту проект цього закону.

Міністр також нагадав, що Президентом України вже підписаний указ про створення на території зони відчуження Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

«На території зони відчуження буде створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник та інші об’єкти природо-заповідного фонду. Саме в такий спосіб ми розпочнемо процес реінтеграції постраждалої території», - зазначив Остап Семерак.

Також міністр подякував представникам Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і всім народним депутатом України за підтримку законопроекту. 

«До розгляду в другому читанні законопроект буде спільно доопрацьований і я сподіваюся, що найближчим часом ухвалений», - зазначив Остап Семерак.

 


Слідкуйте за діяльністю команди "Народного Фронту"
в соціальних мережах

Зв'язок

Головний офіс

01001, м. Київ-1, вул. Велика Житомирська, 20
(044) 359 0763
press@nfront.com.ua